torsdag, september 06, 2018

Feminism på allvar, inte bara nästan

Reaktion på en debattartikel från V i Kalmar i Barometern torsdag den 6 september, publicerad i något kortare form i Barometern 7 september 2018
”Nu har vi chansen att skapa nästan helt jämställda och rättvisa löner i Kalmar kommun.”
Så inleder Vänsterpartiet dagens debattartikel i Barometern. Medan man kallar sig ett starkt feministiskt parti vill man NÄSTAN ha jämställdhet och rättvisa. Är det en vision, ett mål eller vad är det?

”Delade turer minskar kraftigt och arbetet med att skapa hållbara scheman pågår.”
Under min tid i partiet, vilket blev över 20 år i hängivet politiskt arbete på vänsterkanten, handlade det om att avskaffa delade turer och inte införa dem igen. Nu räcker det alltså med en minskning av de delade turer man själv varit med om att införa.

”Vi vill starta försök med kortare arbetstid…”
Vänsterpartiet har genom Bertil Dahl varit ytterst ansvarigt parti för kommunens personalpolitik sedan valet 1998. Om man inte under dessa 20 år kunnat genomföra försök med förkortad arbetstid, vilket har varit en fråga som drivits i varje valrörelse, så kommer man inte kunna göra det nu heller. Bara nästan. Och det räcker inte.
Vänsterpartiets maskot Vera från partiets
feministiska period är nog inte glad numera
utan som synes ganska tilltufsad...

Det har skett en förändring i Vänsterpartiets retorik och praktik. Så här uttrycker man sig inte om man vill och vågar genomföra radikala förändringar. Så uttrycker man sig däremot om man har slagit sig till ro med ställningen som maktlöst samarbetsparti i en majoritet med långt starkare koalitionspartners i S och C. Den inställningen, den kan med rätta kallas för resignation, vände jag mig emot när jag bestämde mig för att lämna Vänsterpartiet under 2014.

Ett feministiskt parti som vill förändra i verkligheten beter sig nämligen inte så. Man sysslar inte med medveten mobbning och utfrysning heller. Det är därför Feministiskt initiativ så väl behövs i Kalmars kommunpolitik. Det finns ett tomrum att fylla när feminism, jämställdhet och rättvisa reduceras till ”nästan”-frågor. Det tomrummet är vi beredda att fylla. Låt oss börja direkt efter valet den 9 september. Det behövs!

Birgitta Axelsson Edström
Kandidat till kommunfullmäktige för Feministiskt initiativ KalmarInga kommentarer: