torsdag, juli 26, 2018

Med F! blir det skillnad!


Insändare publicerad i Östra Småland 27 juli 2018

Det blev ingen skillnad. Höstens stora MeToo-arbete med alla upprop och namninsamlingar från olika samhälleliga sektorer och yrkesgrupper har blåst över. Fokus kom att riktas mot en rad kändisar av olika kaliber som kom att ställas inför rätta, både av folkdomstolar och av den vanliga rättsapparaten. Folkdomstolarna dömde snabbt och blodtörstigt, den institutionella juridiken friade i hög grad. Kanske har skyldiga friats felaktigt. Lika troligt är att oskyldiga har dömts utan grund. Resultatet av allt arbete och alla modiga som har trätt fram och berättat sin smärtsamma historia är trots allt påvert. Det blev ingen riktig skillnad. Det läser vi nu bland annat när det gäller restauranganställda. Läget är likadant som förut. De sexuella anspelningarna och kränkningarna fortsätter i samma utsträckning. På golvet hände ingenting.

Problemet är att tidens melodi efterfrågar sensationer och avslöjanden. Då krävs det att man letar upp enskilda exempel som kan springa gatlopp och rullas i tjära och fjädrar, gärna så snabbt som möjligt. Att synliggöra de strukturer och underliggande mönster som gör det möjligt för kränkningar att fortleva överallt, århundrade efter århundrade, är inte lika spännande. Det är egentligen inte spännande alls, för de formar allas beteende och då blir det plötsligt synligt och klart att vi alla är en del av en sjuk kultur. Det är mycket lättare och bekvämare att fokusera på andra.

Vi sa i höstas att vi hade all information som krävdes för att agera, men detta andra steg har inte tagits. Det är politikens steg att ta. Det handlar om långsiktiga reformer, inte kortsiktiga skenmanövrar. Vem, utom demokratin, har de rätta verktygen? Men makthavarna har slarvat bort verktygen, eller kanske medvetet låst in dem och kastat bort nyckeln. Kvar blev blodtörsten och den starka drivkraften att med den straffa ”någon annan”. De verkningsfulla aktionerna som är betydligt mer långsiktiga och därmed långt mindre spännande är ingen beredd att ta itu med.

Det är hög tid att ändra på det. De traditionella partierna har försuttit sin chans. De tog den aldrig. De har makten att förändra, men gör det inte. Vi i Feministiskt initiativ tänker inte bara prata utan även agera. Kränkningar är aldrig OK. Att kvinnor förminskas gång på gång och får sin frihet beskuren är orättfärdigt. Låt oss ta itu med det oskicket och börja respektera varandra istället. Den respekten bygger vi med medvetandegörande och ärliga och uppriktiga ifrågasättanden av de normer som styr oss. Den utmaningen vågar vi ta. Tyvärr verkar vi vara ensamma om det. Med oss blir det skillnad, för vi menar vad vi säger.

Birgitta Axelsson Edström, talesperson för Feministiskt initiativ Kalmar län

Inga kommentarer: