torsdag, juni 22, 2017

Glad midsommar i förskott!

Idag har vi firat midsommar på Ekebo, äldreboendet/träffpunkten i Algutsboda. Jag utgick från orden i psaltarpsalmen som hör till midsommardagen:

1 Lova HERREN, min själ. HERRE, min Gud, du är hög och stor, i majestät och härlighet är du klädd.
2 Du höljer dig i ljus såsom i en mantel, du spänner ut himmelen såsom ett tält;
3 du timrar på vattnen dina salar, molnen gör du till din vagn, och du far fram på vindens vingar.
4 Du gör vindar till dina sändebud, eldslågor till dina tjänare.
5 Du grundade jorden på hennes fästen, så att hon icke vacklar till evig tid.
6 Med djupet betäckte du henne såsom med en klädnad; uppöver bergen stodo vattnen.
7 Men för din näpst flydde de; för ljudet av ditt dunder hastade de undan.
8 Berg höjde sig, och dalar sänkte sig, på den plats som du hade bestämt för dem.
9 En gräns satte du, som vattnen ej fingo överskrida, så att de icke åter skulle betäcka jorden.
10 Du lät källor flyta fram i dalarna, mellan bergen togo de sin väg.
11 De vattna alla markens djur, vildåsnorna släcka i dem sin törst.
12 Vid dem bo himmelens fåglar, från trädens grenar höja de sin röst.
13 Du vattnar bergen från dina salar, jorden mättas av den frukt du skapar.
(Ps 104:1-13)

Och nedan står min lilla betraktelse:
Vi befinner oss i sommarens kanske allra vackraste tid. Blommorna blommar och det är friskt och grönt. Visst är det fantastiskt med årstidernas växlingar? Tänk att Skaparen har sett till att vi, just här, får uppleva naturens underbara mångfald i fyra olika varianter. Många föredrar just sommaren. Inte bara växterna lever och frodas då. En hel del djur piggnar också till. Sådana som vi kanske inte alltid uppskattar alla gånger: Getingar, kaniner som äter upp våra omsorgsfullt omskötta blommor i rabatterna och mygg som sticker sönder oss. Själv har jag ett humlebo ovanför min balkong. Snart lär vi dessutom få möta små grodor vid midsommarstängerna runt om på festplatserna har jag hört. Och vi människor verkar också leva upp när det börjar somra till sig ute. Vi träffas mer och pratar mer med varandra. Grannarna som man inte sett sedan i höstas visar sig plötsligt ute och det blir enklare att umgås. Vi har mycket att vara tacksamma för!

Och ändå så är det vi får se och uppleva här bara en försmak av det som väntar oss i himmelriket. Det är precis som vi sjunger i psalm 200: 
Ack, är det redan här så skönt 
på denna jord så härligt grönt, 
hur ska det då ej bliva 
i himmelen där Gud berett 
vad ingen här i världen sett 
och ord ej kan beskriva.

Men vi sjunger inte bara trosvissa psalmer om sommaren. Vi sjunger ”Sommaren är kort” också. Det är faktiskt en aning stressande. Vi ska ta vara på varenda minut i solen, hör att hösten kommer snart och de flesta sommardagarna regnar bort (om det nu vore så väl!), åtminstone enligt Tomas Ledin. Det är när vi fångas i det tänkandet som vi ska dra oss till minnes Jesu ord: Kom till mig ni alla som är trötta och tyngda av bördor, så ska jag ge er ro. Sommaren kan vara en tid av måsten, trots att förutsättningarna för avslappning och avkoppling egentligen är så goda. Om man hela tiden känner att varje minut måste utnyttjas så bör man nog tänka efter på vilket sätt den ska utnyttjas, till fler måsten, fler kakbak, ännu en rensad blomrabatt eller till en stund av helt enkelt ingenting.

Vi får göra ingenting, precis som blommorna på marken. Det är svårt, men inte omöjligt. Låt oss då glädja oss åt Guds skapelse, och också tänka på att vi, var och en av oss, är en del av denna underbara helhet. Och vet ni vad det första var Gud lät människan göra när hon hade skapats? Hon skapades på den sjätte dagen. Det första hon fick uppleva var vilodagen. Vila först, arbeta sedan. Det borde vara vår melodi, inte tvärtom, året om.


Välsignad, glad och härlig sommar önskar jag er, en midsommar som är som en försmak av himlen!

Inga kommentarer: