torsdag, juni 01, 2017

Fegt, naivt och oanständigt

Insändare i Barometern 1 juni 2017
Larmet har gått från två av Kalmars vård- och omsorgsboenden, Liljan och Ståthållaren, drivna av det vinstdrivande bolaget Norlandia.
Vi vet väl alla att det har gått långt innan man vågar bli visselblåsare och därmed riskera att klassas som illojal? Det krävs både mod och en stark övertygelse om att det man säger är rätt och riktigt.
Det är i ljuset av detta som omsorgsnämndens agerande ter sig mycket märkligt. Vi har en styrande trepartikoalition där två partier, eller åtminstone ett, ofta och mycket uttalar sig om olämpligheten i att välfärdsverksamhet drivs med vinstintresse. Det verkar dock gälla enbart på principplanet. När vi ser effekterna av vinstjakten lokalt i Kalmar, efter en dålig upphandling med ett bolag som har den egna vinsten framför ögonen istället för de boendes välfärd tiger de ansvariga still. Det är naivt tänkt och det är fegt hanterat för att inte säga oanständigt.
Nu hade man möjligheten att lyssna på den personal och de äldre med anhöriga som man säger sig värna. Istället valde man att gå på ledningens version och stänga öronen för rösterna från golvet. Ett kraftfullt agerande med skarpa krav på förbättringar hade varit det naturliga. De fina orden om att äldreomsorgen ska drivas med de äldres behov i centrum måste omsättas i praktisk handling om de ska ha något värde.
Frågan ”Vem ska hjälpa mormor?” kan i Kalmar lätt besvaras med orden ”Den som gör minst för lägst kostnad”.
Vi i Feministiskt initiativ menar att skattepengar som är avsedda för äldreomsorg självklart ska användas till detta och inte till att öka privata förmögenheter i Sverige eller utomlands. Det är vi beredda att ta strid för även i praktiken.
Birgitta Axelsson Edström
Talesperson för Feministiskt initiativ Kalmar län

Inga kommentarer: