torsdag, juni 13, 2013

Regnig examensdag...

Idag är det ännu en studentdag. Min gamla gymnasieskola har avslutning idag, och regnet har varit en ganska flitig gäst under dagen. Det är lite sorgligt tycker jag. Just den här dagen när så många vill åka runt i stan på lastbilsflak och i nedcabbade bilar så borde det inte regna. Det gjorde det när min dotter gick ut också (så klart från samma skola. En gång Staggnist, alltid Staggnist ni vet), och det blir ju lite visset att få sina fina examenskläder nerblötta.... Å andra sidan, man har ju sol i sinnet ändå när tre års gymnasiestudier är avklarade och framtiden ligger öppen.

Så var det för mig också den där junidagen för exakt 30 år sedan. Med fina betyg från naturvetenskaplig linje så lämnade jag ungdomsskolan för en ganska oviss framtid. Jag valde att ta några sabbatsår innan jag läste vidare på universitet, och det kände jag var ganska klokt. Under de åren kunde jag jobba, inte så himla mycket eftersom det var hög arbetslöshet även då, men deltidsjobb hade jag hela tiden. Samtidigt kunde jag satsa på fritidsintressena på ett sätt som jag aldrig hade kunnat om jag hade fortsatt att läsa direkt. Under den här tiden spelade jag i kyrkan, både orgel, piano och i blåsorkestern och så hade jag en gospelkör som tog en hel del tid i anspråk. Dessutom hade vi en stor ungdomsverksamhet med mycket stort socialt umgänge. Det var härliga kravlösa år, trots att jag inte fick så mycket pengar att röra mig med men jag hade TID och jag hade VÄNNER. Dessutom tog jag för mina surt förvärvade slantar från handelssektorn körkort, något som jag är glad för idag. Under de här åren mognade beslutet fram att studera beteendevetenskap, något som fortfarande intresserar mig mycket trots att jag under de senaste tio åren inte kunnat arbeta med det i nämnvärd omfattning. Det bör nog bli dags igen :)

Jag hoppas att dagens ungdomar ger sig själva tid att fundera vad de vill få ut av livet. Möjligheten att hitta sig själv, att tänka och fundera är ovärderlig, men den kräver förstås också att man kan försörja sig under tiden. Det sistnämnda är ju kärvt idag tyvärr. Men ändå..... Livet är långt, och varje människa är ett rikt mysterium med oanade resurser och möjligheter. Att ta tillvara varje sekund av livet är inte samma sak som att kasta sig in i den ena och än den andra situationen, utan det kan vara att stanna upp och utforska sig själv och vad som är viktigt för just mig. Det är väl använd tid!

Och det gäller förstås inte bara ungdomar. Det gäller oss alla. Att ta sig tid för sig själv, att landa i den människa som är jag, är något som är livsviktigt. Annars går livet, det som är MITT, totalt förbi. Några regniga dagar då och då är nog inte fel i alla fall.... De ger ro, men kanske inte just på examensdagen....


Inga kommentarer: