torsdag, augusti 02, 2012

Det är tydligen svårt....

"Sommar, sommar och sol......" och en massa fylla, kvinnomisshandel, våldtäkter och till och med mord. Nu har vi nyhetsmatats under en period med vidriga övergrepp mot kvinnor. Man blir så ledsen.... Och så vet man samtidigt att medan vi läser om kvinnor som har mördats, förföljts, våldtagits och utsatts för bränder så finns det många många fler som vi INTE får läsa om. Det handlar om alla dem som tiger och lider. Mörkertalets omfattning är nog långt större än vi tror.

JA, landets kvinnojourer MÅSTE få utökade resurser att ta hand om kvinnor som behöver skydd, men det räcker ju inte ändå. Jag tycker att det är ett fattigdomsbevis att offren för ett av våra allra största samhällsproblem ska vara hänvisade till ideella organisationer och frivilligarbetare. Självklart ska vi gemensamt ta större ansvar. Kvinnojourerna konkurrerar med andra föreningar för att få tag i kommunala pengar. Det är ju skämmigt!

Sedan räcker det ju inte i alla fall. Det är ju inte i bristande resurser hos kvinnojourerna som problemet egentligen ligger. Problemet ligger hos patriarkatet, hos det synsätt som regerar och som säger att det är OK för män att slå, förtrycka, förnedra och frihetsberöva kvinnor. Det är DET vi måste rå på!

Och då räcker inte utökade resurser till kvinnojourerna så långt. Det är självklart ett akut behov som måste fixas, men SAMTIDIGT måste vi ändra attityder, värderingar och traditioner, och vi måste börja med oss själva, i vardagen där vi befinner oss och i alla sammanhang markera och agera. Och DET, mina vänner, ÄR TYDLIGEN SVÅRT.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi skall inte stödja kvinnojourer som ROKS då de har en politisk agenda (feminism)förutom att hjälpa. Samma sak som Frälsningsarmen som ger soppa med ena handen och missionerar med den andra.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Självklart ska vi stödja såväl ROKS som andra organisationer som har en feministisk agenda! Rättvisa är aldrig fel, och det är just rättvisa som feminismen strävar efter.

Frälsningsarmén har gjort och gör mycket gott. Det kan man inte ta ifrån dem.

Problemet jag försöker peka på är att vi inte kan lämna över hela ansvaret för samhällsproblem på frivilliga organisationer, inte kritisera det jobb som de utför.