fredag, augusti 31, 2012

Frågor från en blivande präst

Jag fick i veckan ett antal frågor från en präststuderande i släkten. Det var inga små eller enkla frågor, men när man väl tänkte igenom dem så var de riktigt stimulerande. Frågorna och svaren skulle utgöra underlag till en gruppdiskussion som skulle handla om hur människor från olika yrkesgrupper som är engagerade i samhället ser på samhällsutvecklingen. Genom att göra intervjuerna är målet att de blivande prästerna ska bli mer medvetna om samhället som vi lever i, både nu och när de kommit ut i tjänst så att de bättre ska kunna relatera till det.Så här svarade jag:

1. Vilka är de viktigaste förändringarna (enligt din bedömning) som skett i det svenska samhället sista 10 åren?

Egoismen breder ut sig, solidariteten med svaga och utsatta ger vika för ”att ta hand om sig själv och skita i andra”-mentaliteten. Vi går också alltmer från tanken på att vi löser problem gemensamt till att den som kan betala får vad man vill.

2. Vilka starka sidor finns i lokalsamhället? Vilka krafter (människor/grupper/institutioner) ser du som viktiga i att bygga upp ett bra samhälle?

Det ideella föreningslivet i vid bemärkelse är oerhört viktigt som sammanhållande kraft. Där ett sådant finns fungerar samhället betydligt bättre än där var och en bara bryr sig om sig själv och de sina.

3. Vad anser du vara det största sociala problemen i ditt närområde just nu? Hur hanteras de?

Här, där vi bor, har vi stora klyftor mellan olika bostadsområden. Det skapar motsättningar. På en del håll bor välbeställda familjer med fina hus och välbetalda jobb medan det på andra håll bor arbetslösa med låg utbildning i flerfamlijshus som inte har renoverats sedan hedenhös. Det hela ledde till att affärscentrumet som ligger mittemellan sattes i brand för knappt ett år sedan. Nu byggs samhället upp, med ideella krafter och med de institutioner som verkar här, kyrkan, fritidsgården, affärerna etc etc och en ”vi”-känsla börjar spira. Den typen av samverkan har man inte haft förr.

4. Vilka ser du som de viktigaste ”opinionsbildarna” i ditt närområde?

Mycket svårt…. Det är de aktörer som sticker ut näsan och faktiskt GÖR något positivt men också de som bara klagar över ”ungdomen” och ”invandrarna”. Här har tidigare funnits väldigt få föreningar som har drivit verksamhet på plats (däremot en liten bit bort men det kan vara lång nog...), så opinionsbildningen har nog skett i informella grupper, kanske i väntrummet hos tandläkaren och på vårdcentralen samt naturligtvis i spelbutiken och på fiket. Kyrkan har försökt, men har inte nått ut förr så som den nu försöker göra. Det är positivt!

5. Vad ser du som de viktigaste värdeförändringarna idag (jämfört med 10 år sen)?

Se fråga 1. Det är samma svar. Från kollektivt gemensamt ansvar till privata lösningar.
a. Vilka värderingsförändringar tror du kommer ske de närmaste åren?

Jag tror att vi kommer att inse att vi måste samverka, arbeta tillsammans och inte bara tänka på kortsiktig lönsamhet om vi ska kunna få ett hållbart samhälle. Det gäller stora frågor som klimat- och miljöfrågan, men också närmare företeelser som t ex hur våra skolor och vårdinrättningar ska fungera.

6. Vilka krav kommer den mångkulturella situationen i Sverige att ställa på samhället i framtiden? Vilken roll tror du att kyrkorna kan spela?

Den ställer krav på öppenhet, nyfikenhet och kommunikation. Vi måste lära oss att lära av varandra. Det leder fel att automatiskt tro att det som är främmande också är ”felaktigt” eller ”farligt” bara för att det är olikt hur man själv tänker och gör. Empati, generositet, att vara säker i sin egen identitet för att kunna uppskatta den andre – Det är viktiga egenskaper i vår gemensamma värld. Kyrkan kan vara ett föredöme där.

7. Vilka religiösa förändringar (eller livsåskådningar) kan du se i dina kretsar/i det svenska samhället idag?

I ”mina” sammanhang ser jag misstänksamhet mot kyrkan och kristendomen men samtidigt en nyfikenhet på andra religioner/religiösa uttryck och institutioner. Mångfalden ger möjligheter för alla, och så måste det också vara i ett fritt samhälle. Utmaningen för de kristna samfunden är stor, och man kämpar i motvind. Tro i vid bemärkelse har dessutom också blivit en mer individuell fråga (i linje med den samhälleliga rörelsen från gemensamt ansvar till individuellt) och inte något man diskuterar i grupper eller ens mellan människor. Var och en har rätt till sin tro, och det är ju bra, men det är mer och mer tabu att diskutera varför man tror si eller så, och det kan vara bekymmersamt för samfund som bygger till stora delar på just ”gemenskap". Då blir det svårt att verka, men jag tror att vi kommer tillbaka till "tillsammans"-attityden framöver, för vi människor behöver helt enkelt varann.

Tack Mattias för förtroendet att få svara på dina frågor!


3 kommentarer:

Ragnar sa...

Härliga - och viktiga - frågor - och kloka svar. Jag känner att det finns massor att diskutera - och att samtalen skulle kunna leda fram till viktiga individuella och gemnsamma ställningstaganden inför framtiden. Jättespännande med funderingar kring kyrkans roll och lokalsamhällets betydelse...

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja visst är det spännande frågor! Jag tror det är samverkan i ömsesidig respekt som leder längst även här.

Carl Mattias sa...

Tack för bra svar! =)