fredag, februari 25, 2011

Självmål

Jag vill bara påpeka några saker:

"Man gör sina misstag" som igelkotten sa
samt
"Hjärnsläpp kan väl alla få"

Omsorgsnämnden tog i oktober 2010 ett beslut som inte var det listigaste i världen. Alla partier utom KD ställde sig bakom ett bemanningsförslag som skulle drabba demensboendena mycket negativt. Problemen debatterades flitigt och så gott som alla kf-ledamöter som valde att uttala sig i frågan (eller som fick uttala sig i frågan) menade att beslutet borde rivas upp. Så skedde inte. Genomförandet sköts bara framåt ett par månader medan ett alternativförslag skulle undersökas. Beslut skulle fattas igår. Den här gången var det vi i Vänsterpartiet som gjorde gemensam sak med Miljöpartiet och valde att ställa oss utanför. Vi vill nämligen inte göra misstag en gång till, men det hade inte de andra något emot. Nu sällade KD sig också till den skaran. Alla har således gjort minst ett misstag i den här frågan, och en hel del har gjort två. Flest har väl ändå FP gjort som inte bara röstade igenom nedskärningarna på särskilda boenden utan också yrkade på nedläggning av bemanningspoolen som förser hela verksamheten med utbildade vikarier. Man leder på något sätt med tre självmål mot oss andra som har två eller ett.

Nåväl, ibland blir det fel. Det blir det hos alla då och då Man får dock hoppas att konsekvenserna av ens misstag inte drabbar någon annan än en själv. Tyvärr är det ju andra, dvs de äldre, som får betala för gårdagens misstag, och då blir det ju trist.

Ibland händer det att frågor, som vi inte har diskuterat klart internt än, ändå uppfattas som klara eftersom någon offentligt sätter ned foten. Det är nog lite aktuellt just nu. Jag hoppas vi kan vända den diskussionen till något positivt också, men det kommer nog att ta lite kraft. Men OK, hjärnsläpp kan ju alla få, och oavsett hur det är med den saken så är det helt och hållet tillåtet för vem som helst att utnyttja sin demokratiska rättighet att högt och tydligt uttala sin åsikt. Men den påföljande debatten (den kan t ex handla om små sjukhus och dess överlevnad), också den en demokratisk rättighet att föra såväl internt som externt, den får man då vara beredd på att ta.

Inga kommentarer: