Han kom, han såg och folket förlorade. Så kan man väl säga i korthet. Föreställningen, som görs i samarbete mellan Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater, tvingades flytta från både Kosta och Orrefors, där den skulle ha uppförts, men välkomnades istället till Åfors och Hovmantorp. Folkets Hus-föreningarna hjälper till med servering och annat, och igår gjorde Åfors det till full belåtenhet! God mat, snabbt och effektivt och med trevlig stämning. Stort tack!
Och hela ensamblen gjorde en kanonkväll med 17 skådespelare på scen (en härlig mix av amatörer och proffs) och omsatte konceptet "en komisk tragedi" till tydlig handling. Vi fick möta dem alla, glasarbetarna, facket, de förra danska ägarna, befolkningen, koncernledningen, den politiska ledningen i Nybro och Lessebo, formgivarna, Torsten Jansson själv förstås, den blivande hustrun och även Rättvisan i form av en ganska barsk domare samt tre vise män (?). Vi fick följa hela historien från födelsen till slutet... eller var det så egentligen? Det kanske inte var verklighet trots allt? Ja, man vet ju inte...;-) Kanske fanns inte GlasJesus? Kanske har han ännu inte låtit sina T-shirts tryckas i bortre Asien med hjälp av billig arbetskraft i låg ålder? Kanske var det bara en dröm, men vems dröm var det? Ja, man kan ju inte riktigt veta...
Ta chansen och se den så får du veta mer! Den som är rädd för en onyanserad elak satir kan utan tvekan släppa den oron. Flera perspektiv släpps nämligen fram, och allra tydligast framstår nog skillnaden mellan normsystemen. Det är nämligen inte samma drivkrafter och etiskt-moraliska överväganden som styr entreprenören som styr den förtroendevalda politikern... Eller, alltså, det SKA inte vara det. Ibland kan man sannerligen undra, och det gör man också efter gårdagen.
Den här bygden behöver få berätta den här historien, och många behöver förstå den. På det viset kan man bearbeta vad som har hänt och hitta nya vägar. Jag beundrar modet hos alla dem som vågar delta, och är lite avis för att vi i Kalmar inte har lyckats skriva vår egen historia om vår kinesiske (eller var det kanske kalmaritiske?) bodhisattva... men det kanske kommer så småningom. Modet att slakta heliga kor kanske utvecklas olika snabbt i olika delar av Småland.
Ser man dubbelt, eller? ;-) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar