söndag, juli 28, 2013

Kulturens mänskliga och viktiga betydelse, eller hur?

Det blev en riktigt rolig och lärorik kväll där på Öland i fredags, i mysiga Björklunden i Stenåsa socken där dansbanan inte bara lockade kulturintresserade människor utan även ett antal tusen mygg på krigarstråt. Myggen gav dock upp inför det starka kulturfokus som vi hade. Vi var liksom inte intresserade av att lyssna till myggsång och gav dem inte de applåder som de är vana vid ;-) Nu var det mänsklig kultur som stod på agendan! Initiativtagare för kvällen var Vänsterpartiet Öland och som glad och inspirerande värd fungerade Elisabeth Cima Kvarneke (se bilden till höger).

Det blev en brokig samling betraktelser och föredrag av oss inbjudna talare Bengt Olof Johansson, Susanne Eriksdotter, Björn Samuelsson, Gun Nilsson och Ulf Wickbom samt undertecknad. Vi fick lära oss om konstmuseets verksamhet, konstens uppdrag och museets kommande utställningar, om Ölandsvetet och om hur odling av gamla sädessorter berikar både miljö och mänskligt liv, om hur teaterns förmåga att skapa skeenden i medvetandet och inte i verkligheten hjälper oss människor att förstå vår omgivning, om Gärdslösa prästgård som vill vara ett kulturarvscentrum med en miljö för gemenskap, samtal och möten och om hur kulturen skulle kunna vara den kraft för samhällsförändring som politiken idag inte förmår att vara. Vad jag bidrog med kan ni läsa i föregående blogginlägg :-) För underhållningen stod den oförliknelige och underfundige trubaduren Gunnar Danielsson.

Samtalet efteråt kom till stor del att handla om hur vi nu ska göra för att skapa möjlighet för mänsklig utveckling. Visst finns det många hinder i vägen! Visst saknar vi till stor del engagemang i beslutsfattarleden och politiken har blivit både tand- och visionslös, kanske främst eftersom insikten om kulturens betydelse helt enkelt inte är så stor som den borde vara. I en värld som till så stora delar fokuserar på enbart lönsamhet, kortsiktighet, ekonomi och teknik är det svårt att skapa goda förutsättningar för verklig mänsklig utveckling. Sådan tar nämligen tid.

Men vi får inte låta oss nedslås. Vi KAN göra skillnad! Vi KAN om vi VILL och om vi är MÅNGA. Jag vet att det sprids initiativ av olika slag, sådana som sjunger långsamhetens och reflektionens lov, sådana som vill satsa på djupa och verkliga värden istället för ytlighet, taktik och strategi. Vi KAN ändra riktning! Vi BLIR FLER! Vi KAN älska, skapa, sjunga och leva istället för att bara leva för att producera kapital. Det FUNKAR.

Om vi inte tror att det funkar kan vi lika gärna lägga oss ner och dö. Det vill inte jag, och det vill nog inte skaran i Björklunden i fredags heller. Då hade vi ju inte samlats där för att diskutera just kulturens nödvändighet för mänskligt liv, eller hur? Så låt oss fylla Björklunden fler gånger, och även andra arenor! Så här tom som den var när jag kom dit ska den väl inte behöva vara när vi människor har så stora behov av att skapa, mötas, utvecklas och ha roligt?


Inga kommentarer: