måndag, april 08, 2013

Välkommen tillbaka!

Det är med blandade känslor jag hälsar Gudrun Schyman välkommen tillbaka in i rikspolitiken. Gudrun är en färgstark kvinna, bland de allra skarpaste politiker Sverige har skådat och hennes argumentationsförmåga och retoriska skicklighet lämnar andra hjälplöst kvar med bakhala skidor i uppförsbacken. Hon är den politiker som vi andra partier saknar.

Men det sorgliga är ju att hon har en stor roll i rollistan att fylla. Den feministiska kampen går på sparlåga år 2013. Patriarkatet skördar offer efter offer. Det borgerliga högerstyrda och tidigare så stolta landet Sverige är på väg bakåt med stormsteg. Kvinnliga politiker kommer och går, men gubbväldet består. Annie Lööf förmår liksom inte på allvar utmana systemet, främst för att hon helt enkelt inte ser det. Att förneka det som de flesta av oss kvinnor ser är inte någon framgångsväg. Ändå finns det kvinnor, ty Annie Lööf är långt ifrån ensam, som på allvar hävdar att feminism inte har med kön att göra. Snacka om att valla skidorna fel..... samt missa alla skotten vid varenda skjutning. Magdalena Forsberg har en del att lära de kvinnor som inte hjälper varandra.

Vi andra, större och mer etablerade partier, borde ha utformat politiken så att rättvisan hade kommit betydligt längre i utvecklingen än den har gjort. Vi borde vid det här laget ha lämnat snackstadiet och gått in och jobbat i verkstaden. Det har vi inte. Till och med uttalat feministiska partier företräds av människor som ifrågasätter feminismens berättigande. Man blir ju mörkrädd.

Och därför finns Feministiskt Initiativ fortfarande. Därför kommer det här partiet att skörda röster som vi andra, på grund av okunskap och ibland av bristande vilja, slarvar bort. Det kommer inte att vrida politiken och samhällsutvecklingen mer åt rätt håll, snarare mindre, men med Gudrun Schyman på barrikaderna kommer vi att få möjlighet att få upp frågan på agendan betydligt mer än utan henne. Sköter vi våra kort rätt så kan det gynna oss. Vi i Vänsterpartiet ligger absolut närmast FI när det gäller den feministiska analysen, och vi har en politik som håller även på övriga områden.

Men då gäller det, kamrater, att vi sköter korten och inte stoppar huvudet i sanden som strutsen som förmodligen aldrig ens har reflekterat över könsmaktsordningen här i världen. Strutsar har farligt liten hjärna.... och ingen flygförmåga.

Välkommen Gudrun. Den feministiska kampen behöver Dig. Du borde vara hos oss, men nu är Du inte det. Då får vi förenas i det vi har gemensamt, nämligen kampen för kvinnors självklara rätt till ett värdigt liv med rättvisa villkor. Där står vi absolut på samma sida!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Märkligt med Gudrun:s parti FI:

Feministiskt Initiativ talar alltid om jämställdhet.
Men själva är de inte jämställda internt.
Deras styrelse består av 15 personer varav EN man.
Att föregå med gott exempel är en bra regel men det
tycks inte FI har förstått.
Deras dubbelmoral är total!

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det kan ju bero på att man bör vara feminist för att sitta i den styrelsen.