lördag, april 10, 2010

Go redgreens go!

Inför valet kommer de rödgröna att presentera flera gemensamma förslag för en kulturpolitisk offensiv de kommande åren. Det är bra! Målet är att öka möjligheterna för fler att utöva och ta del av kultur via modern digital teknik och på andra sätt. Höjda ambitioner, ökad jämställdhet, mångfald och värnat oberoende inom kulturen, samt rimliga villkor för kulturskaparna står högt på agendan om jag förstår det hela rätt, och jag känner mig lite som Gert Fylking (inga jämförelser i övrigt!): ÄNTLIGEN!

Enligt pressmeddelandena kommer man att arbeta väldigt tätt med kulturutövarna, såväl de som arbetar professionellt som de som har ett ideellt intresse. BRA! Det är viktigt att involvera dem som berörs så tidigt som möjligt. Efter fyra år i högerträda måste kulturens roll för ett hållbart samhälle tydliggöras.

Det är väl ingen hemlighet att regeringen Reinfeldt har varit passiv och viljelös när det gäller kulturen. Låga ambitioner har kombinerats med fokus på olika organisatoriska utredningar. Sponsring och företagande har stått i fokus istället för kreativitet, utveckling och mänskliga behov. Arbetslösheten bland kulturskaparna är högre och villkoren otryggare än för många andra, men svaret på detta har alltså varit sponsring och företagande. Var finns det konstnärliga friheten då? Dessutom finns stora brister i jämställdheten inom inte minst filmen och scenkonsten. Med tanke på hur farligt det är att ta upp sådana förhållanden inom borgerligheten, jag tänker inte minst på en diskussion i kommunstyrelsen i Kalmar tidigare i veckan, så är det väl inte konstigt att situationen har kamouflerats även på kulturområdet. Nu behövs krafttag för att komma till rätta med mansdominans, diskriminering och sexuella trakasserier på alla områden, både i kultursfären och i övrigt.

Go redgreens, go!

Inga kommentarer: