måndag, mars 29, 2010

Stupstock NEJ TACK!

I fredags hade vi flygbladsutdelning tillsammans med RESURS, respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället. Strålande sol, men det blev ganska kallt utan handskar till slut. Säsongen för flygblad börjar nog egentligen inte förrän handsk- och vantsäsongen är över.

Hur som helst, det är en mycket angelägen fråga. Majoriteten av alla som efter årsskiftet har blivit utförsäkrade från sjukförsäkringen har förlorat tusentals kronor. Nästan alla utförsäkrade sjuka personer som flyttades över till arbetsförmedlingen efter årsskiftet har fått lägre ersättning än de fick som sjukskrivna. En del riskerar att förlora så mycket som 4 000 kronor i månaden… Det här är mycket olyckligt och gör att sjuka människor, förutom sin sjukdom, tvingas hantera en ekonomisk stress som i sig kan vara sjukdomsframkallande.

Regeringen har infört en stupstock i sjukförsäkringen efter 550 dagar. Efter denna gräns förutsätts man vara antingen arbetsför eller utan behov av pengar till mat och hyra. Det är ju sjukt om något!

Vänsterpartiet står för ett alternativ som bygger rättvisa, hållbarhet och solidaritet på allvar. För oss i Vänsterpartiet har orden har en verklig innebörd och är inte bara något man säger. Alla människor ska ges hjälp och stöd för att kunna leva ett fullgott liv och för att kunna planera sin tillvaro. Det måste vara utgångspunkten för en modern sjukförsäkring. Stupstocken ska avskaffas, fler ska omfattas av försäkringen och taket för ersättning ska höjas. Man ska självklart slippa att känna sig skyldig för att man är sjuk och man blir inte friskare för att man är fattig!

Det här går att ändra på. Vi tänker göra det. Hösten 2010 är det val. Då är vi många på Vänsterkanten som tänker säga ifrån och det gör vi på allvar!

Inga kommentarer: