tisdag, december 01, 2009

FP: Full fart bakåt med fel fordon

Full fart bakåt igen. Folkpartiet lägger in överväxeln och backar vidare. Nu ska gymnasieingenjören återuppstå. Den utbildningen fanns när jag gick på gymnasiet (80-talet) och lades ner eftersom utvecklingen på tekniksidan sprang förbi utbildningsnivån. Nu har Björklund bestämt sig för att den behövs igen. Man suckar. Han ska ersätta pensionerade gymnasieingenjörer med nya. En sådan växling fungerar bara i ett samhälle som står still. Är det nån mer än Björklund som på allvar tror att världen har stått still de senaste decennierna?

Skolinspektionen ska framöver granska betygen så att de blir rättvisa. Betygskriterier ska centraliseras och kontrollen utökas. Centralaprov i fler ämnen och vid fler tillfällen införs. Skolöverstyrelsen och centralproven ska alltså återuppstå, om än tillsammans med absoluta betyg och inte relativa (såna som fanns under min grundskoletid på 70-talet). Här dras klockan tillbaka till 60-tal alltså.

Och för att få forskarstöd för att införa engelska som främmande språk redan i grundskolans första år hänvisas till hjärnforskningen. Vore inte det mest rimliga att gå till pedagogisk forskning? Nej, dit kan man inte gå. Den säger nämligen så gott som samstämmigt att lyckad engelskundervisning, eller undervisning i främmande språk överhuvudtaget, bygger på att man behärskar ett modersmål tillräckligt bra. Man måste så att säga ha knäckt språk-koden på ett språk för att kunna bygga vidare med andra. Men det örat lyssnar inte majoren på. Hjärnforskning är väl finare kanske, men den har inte så mycket med undervisning och skola att göra.

Full fart bakåt alltså och dessutom med fel fordon. Tack och hej leverpastej.

2 kommentarer:

Pierre Edström sa...

Då är det bättre med Vänsterpartiet. Full fart in i väggen :-p

Birgitta Axelsson Edström sa...

Man behöver inte köra in i väggen om man vet var dörren är. Det kan man ta reda på. Det är ett typiskt exempel på problemlösning, något som svenska elever under senare år har varit väldigt duktiga på. Får majoren fortsätta att härja fritt kommer sådan kompetens att försvinna. Kom ihåg vem som sa det först :-)