onsdag, mars 05, 2008

Kalmars nya konstmuseum blir dyrt

Signaturen Kalkylkunnig byggkonsult kallar det nya konstmuseet i Kalmar ett bedrägeri mot skattebetalarna (insändare i Barometern 080221). Den åsikten kan jag ha förståelse för med tanke på att kostnaderna har skjutit i höjden nästan i raketfart, men det är viktigt att man grundar sina åsikter på fakta. I Kalkylkunnig byggkonsults insändartext finns en rad felaktigheter som måste kommenteras.

För det första, jag har aldrig deltagit i någon byggnadskommitté, vare sig för detta bygge eller för något annat. Jag var däremot jurymedlem för tre år sedan då arkitekttävlingen skulle avgöras. Detta arbete slutfördes för tre år sedan då det vinnande bidraget presenterades. Finansieringsfrågan avgjordes utanför detta forum.

För det andra, jag har aldrig varit förespråkare för det förslag som nu snart står färdigbyggt i Stadsparken. Som enda juryledamot av tolv förespråkade jag en helt annan lösning. Detta finns väl synligt dokumenterat i juryns utlåtande från 2005.

För det tredje, jag har aldrig skyllt fördyringen av projektet på vare sig byggstopp eller ökade materialkostnader. Det enda jag har gjort är att konstatera att den utökade budgetram som Kultur- och fritidsnämnden har fått för att betala hyreskostnaden inte räcker till. Det kommer att saknas ungefär 500 000 kr. Dessa pengar finns idag inte i vår budget.

Det vore ett stort svek mot våra brukare om jag inte hävdade att vi i Kultur- och fritidsnämnden måste få täckning för ökade kostnader som helt och hållet orsakas av förhållanden utanför vår kontroll. Det skulle innebära att vår verksamhet, och där återfinner vi t ex alla de bidrag som vi idag ger till det ideella föreningslivet, skulle behöva spara in ytterligare en halv miljon för att finansiera Konstmuseets ökade hyra. Det är inte acceptabelt, speciellt inte med tanke på att kommunens ekonomiska läge redan nu tvingar oss att spara in 2,5 miljoner till 2009.

Om Kalkylkunnig byggkonsult vill jaga ansvariga för Konstmuseets höga kostnader står det honom/henne fritt. Det är dock viktigt att undvika att grunda sina åsikter och resonemang på missförstånd. Sanningen ska man vara varsam med.

Konstmuseet står inom kort klart att invigas i Stadsparken. Jag önskar naturligtvis verksamheten Lycka till och både hoppas och tror att den kommer att ge kommunen mycket i form av upplevelser och inspiration. Jag vill däremot inte att den överenskommelse som finns om att Kalmar kommun ska stå för hyran ska minska möjligheterna för den kultur- och fritidsverksamhet som vi idag bedriver och stödjer. Den är fortfarande mycket viktig och det är därför jag kommer att begära mer resurser.

Inga kommentarer: