onsdag, januari 23, 2008

Lång motionstid

Den borgerliga alliansen, om det nu finns någon sådan, i vår lilla kommun har börjat protestera mot den långsamma handläggningen av motioner. Man menar att man ska få svar inom ett år, precis så som regelverket säger. Vi lyckas inte med det. Däremot besvaras de flesta medborgarförslag väldigt snabbt.

Tja, det finns ju förklaringar. Medborgarförslag är oftast mer avgränsade och är därmed betydligt lättare att besvara än motioner. Därför går de snabbare. Vi i kultur- och fritidsnämnden har fått svara på förslag från 5-12-åringar ibland, och de kan ju inte vänta i flera år. Det är ganska naturligt. Vi måste ta ansvar för att det demokratiska systemet behandlar folk utanför parlamenten med respekt.

Fast jag tar absolut inte lätt på frågan vilket en del andra verkar göra. Arrogans och översitteri kan inte löna sig i längden. Vi ska självklart besvara motioner inom stipulerad tid också. Problemet är nog att just motioner ofta behandlar ideologiskt laddade hjärtefrågor, och då blir det svårt att besvara dem på ett sätt som tillgodoser alla. Egentligen borde det ju vara en orimlighet, men här i kommunens politikerkorridorer finns tyvärr en strävan som går att karakterisera som "vara snälla och vara eniga-sjukan". Självklart är det inte vare sig rimligt eller ärligt. Det FINNS skillnader mellan partier, det SKA finnas skillnader mellan partier och väljarna ska kunna SE att det finns skillnader mellan partier. Annars kan vi skippa hela allmänna val-förfarandet. Vi kan göra en enda valsedel eftersom alla ändå tycker likadant.

När man behandlar motioner ska man göra det snabbt och ärligt. Upp med skiljaktigheterna på bordet och debattera dem. Långbänkarna och "försök att hitta en smidig lösning som inte hörs"-strategierna tjänar ingen på. Därmed inte sagt att inte en del motioner från oppositionen faktiskt kan bejakas. Allt är ju inte galet. Bara nästan. ;-) Vi kan ju använda insidan av skallen. Det brukar fungera.

Förresten, på tal om motioner från oppositionen: Vi i Vänsterpartiet lämnade in en motion om att kommunen inte ska konkurrensutsätta lokalvården för fem och ett halvt år sedan. Den är ännu inte besvarad. Anledningen till det kan man ju fundera över.

5 kommentarer:

Pierre Edström sa...

Alla medborgarförslag behandlas minsann inte så snabbt. Det är nu ett år sedan jag lämnade in mitt om koppeltvång på offentlig plats i Kalmar kommun. Det är inte precis någom racerfart att imponeras av.

Vad gäller er försenade motion så gäller det ju att välja rätt kompisar att regera med. Då kanske man får ett svar ;-);-)

Puss

Birgitta Axelsson Edström sa...

Pyttsan på dej, va!

Vad gäller kopplingstvånget så verkar ju någon ha blivit belagd med munkorg. Totalt tyst är det. Märkligt. Ring och skäll lite!
;-)

Pierre Edström sa...

Voff voff :-)

Mats sa...

Jag tycker kopplingstvånget borde gälla kommunalråden så de inte springer omkring och ställer till en massa dumheter.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Frågan är vem som då skall hålla i kopplen i andra änden...