onsdag, september 12, 2007

Dubbelmoral

Just nu bedriver Ung Vänster en kampanj som heter "Stoppa rasismen". Kampanjen riktar sig mot det nya övervakningssamhället, attackerna mot den svenska arbetsmarknaden och USA:s "krig mot terrorismen" som spridit sig som en löpeld sedan världen lamslogs den 11 september 2001.

Med en rasistisk argumentation går högern i bräschen för ett övervakningssamhälle. Ett kontrollsamhälle där den personliga integriteten gång på gång åsidosätts. I terrorbekämpningens namn ska det lagras, åsiktsregistreras och avlyssnas. Självklart SKA terrorism bekämpas, men frågan är HUR man gör det på bästa sätt och med hållbart resultat. Som en del i kampanjen anordnar Ung Vänster föreläsning och diskussion i Kalmar idag. Jag hoppas att många deltar!

Just idag rapporteras också om ännu ett tokigt regeringsbeslut. Nu ska man inte längre behöva lämna kontrolluppgift på sin förmögenhet då det anses kränkande för den personliga integriteten. Det är värt att begrunda att detta är ett beslut från den regering som tycker att det är helt ok att registrera sms och e-post samt att utöka möjligheten att bugga folks förehavanden. Snacka om dubbelmoral. Men det är väl inte mer än man kunde vänta sig. En högerpolitik som i traditionell anda går ut på att öka klyftorna mellan dem som har och dem som inte har tar nu ännu ett steg och kamouflerar de resultat som uppnås. Nu kommer inte ens Skattemyndigheten att veta hur mycket förmögenheten har vuxit. Däremot kommer man förstås att veta hur mycket den arbetslöses eller den sjukskrivnes inkomster har dumpats. Lite magstarkt är det dock att man använder undvikande av kränkning av den personliga integriteten som argument. Eller räknar man med att den som redan ligger inte har någon personlig integritet som kan kränkas?

Alltså, i högerregeringens värld förhåller det sig på följande vis: Det är mer kränkande för välbärgat folk att redovisa sin förmögenhet än för oss vanliga invånare att få våra e-postmeddelanden lästa av obehöriga. Låter det inte knasigt? Jo, det ÄR knasigt. Helknas.

Som sagt, hoppas många kommer på kvällens möte. Vi som vill slå vakt om det öppna samhället behöver diskutera dessa frågor!

3 kommentarer:

Mats sa...

Håller med dig Birgitta.
Du är en klok kvinna. Synd att inte vissa av dina partikamrater är lika klara i bollen.
Sen måste de höja bensinskatten. allt för att pungslå de svaga. Snacka om att fördumma sig själva.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Tack Mats för snälla ord! Men de flesta av (v)ännerna är ändå helt ok ;-)

Ja, höjningen av bensinskatten var ganska överraskande....

Mats sa...

Yes, just a few bad eggs in the basket.