fredag, december 08, 2006

Klimatförändringar, nej tack

Jösses vad snabbt dagarna går! Nu står det helg för dörren igen. Andra söndagen i advent stundar, och vi har nästan 10 grader varmt ute. En del tycker att det är skönt, andra, dvs såna som jag, ryser av obehag. Det där med klimatförändringarna är oroande. Jag var och såg Al Gore-filmen häromveckan, och sedan dess har jag varit dödligt orolig. Vad håller på att hända? Vad sysslar vi med? Vilken livsvärld ska vi lämna efter oss till våra barn?

Jag minns en rikigt äcklig TV-serie frå 80-talet som hette "Sommarens tolv månader". Den handlade om genmanipulation som ledde till klimatförändringar samt till språkförbistring och mycket annat elände. Jag vill inte ha det så!!

Nu gäller det, mina vänner. Ansvaret åvilar oss om vi inte ska förstöra det viktigaste vi har, nämligen LIVET i vid bemärkelse. Skaffa lågenergilampor, låt bli stand-by-läget på TVn, cykla eller åk kollektivt istället för att slentrianmässigt ta bilen när den egentligen inte behövs, hängtorka tvätten, driv opinion etc etc. Det finns så mycket vi kan göra, även i det lilla.

Och låt oss hoppas på en åtminstone lite kallare väderlek till jul...... Annars kommer ju inte tomten fram med sin släde.

4 kommentarer:

Pierre Edström sa...

Hur mycket el drar förresten julbelysningar och hårapparater? Puss på dig :-)

Birgitta Axelsson Edström sa...

1. Nya julbelysningar är av lågenergityp.
2. Hårtorkar använder jag INTE annat än i yttersta nödfall.
3. Skaffa tomteskägg. Då behöver du inte använda rakapparaten, miljöbov där!
;-)

Pierre Edström sa...

Hihi...jag vet att du är bättre på att leva upp till epitetet miljövän än vad jag är. Tar ju bilen till jobbet på tok för ofta. Puss på dig ;-)

Pierre Edström sa...

Hihi..jag vet att du är bättre på att leva upp till epitetet miljövän än vad jag är. Jag tar ju bilen oftare till jobbet än vad du gör. :-)