måndag, februari 12, 2018

Ta chansen till bättre beslut!

Insändare i Östra Småland 13 februari 2018
Kalmar kommuns beslut att lägga ut all personlig assistans i kommunal regi på ett enda bolag är sannolikt ett av mandatperiodens allra sämsta beslut. Det är en form av privatisering som inte ens de borgerliga har bett om. Konkurrensen i kategorin ”dåliga beslut” är i och för sig ganska hård om man har minnet i behåll, och det hoppas jag väljarna har.

Socialdemokraterna är djupt splittrade i frågan. Nu försöker sig Vänsterpartiet på konststycket att både vara majoritet och opposition när det gäller assistansen. Självfallet är motstånd mot beslutet det enda rätta, men det räcker ju inte att skrika nej i media och vid sammanträdesborden. Partiet är ju med och stödjer en budgetneddragning men stödjer inte dess konsekvenser. Det som är ynkligt är bristen på egna förslag. Hur Vänsterpartiet tänker sig att hämta hem motsvarande besparing är höljt i dunkel. Antingen beror det på att man inte bryr sig om budgetdisciplin eller så har man inte tillräckligt med fantasi och vilja för att kunna formulera ett realistiskt motförslag. Oavsett vilket så är det svagt, men kanske är det den enda vägen om man vill vara kvar vid maktens köttgrytor.

Kalmar förtjänar så mycket bättre, en politik med företrädare som vågar ta i de svåra frågorna på allvar och som vill utgöra ett friskt alternativ till den nuvarande politiska sandlådan med en maktfullkomlig majoritet och en splittrad opposition. Till hösten finns chansen att välja en annan inriktning än kommunalisering av privatägda elitanläggningar och privatisering av viktig samhällsservice. Ta den chansen!

Birgitta Axelsson Edström
Talesperson Feministiskt initiativ, Kalmar

Inga kommentarer: