torsdag, februari 22, 2018

En värld i brand?

Mardrömmen fortsätter. På andra sidan Atlanten sitter en president, vald av folket efter det valsystem de själva har beslutat om, som på allvar tror att det faktiskt går att släcka bränder med bensin.

Efter ännu en skolskjutning, naturligtvis orsakad av en lång rad faktorer varav tillgången till vapen är en av de starkaste, så uttrycker denne jubelidiot att ett verksamt motmedel skulle kunna vara att ge lärare möjlighet att vara beväpnade på jobbet i skolorna.

Man kan inte förbjuda idioti. Man kan inte förbjuda folk att rösta efter eget huvud heller, men frågan är om demokratin kan överleva efter en sådan katastrof som det här är. Demokratin har nu placerat en av världens största militära makter, kanske den enda kvarvarande supermakten, i händerna på en äkta rövhatt. Det bör ge oss en del anledning till eftertanke. Demokratin är nämligen det bästa systemet vi har i statsskicksväg, men den måste vårdas.

I Sverige har vi inte riktigt hamnat på samma bottennivå som man har i USA än. Orsaken till det är enligt min mening att vi har en hyfsad folkbildning som tradition här i landet. Den är visserligen och tyvärr på god väg att monteras ned, men den finns ännu och den behöver stärkas. Ett tecken på det är en ledare i det förträffliga blå lokalorganet som häromdagen menade att förekomsten av estetiska ämnen på gymnasieskolan skulle äventyra Sveriges produktion av läkare och andra kvalificerade yrkesmänniskor. Ja, vad säger man om inte att bristen på bildning visar sig både här och där?

Och DET är farligt. Att inte kunna se på ett fenomen utifrån flera  perspektiv, att inte veta vad en helhetsförståelse kan betyda i förhållande till en lika enkel som felaktig lösning och att vägra människor en mänsklig utveckling kan på allvar få en att tro att man kan spruta bensin på en brasa tills den slocknar.

Det funkar inte. Jag hoppas att vi fortsätter att vara tillräckligt många som fattar det innan hela världen står i brand.

Inga kommentarer: