torsdag, januari 19, 2017

Inte brunt utan rosa!

Moderaterna öppnar upp för att med en gemensam alliansbudget med SDs stöd fälla regeringen. Det är ett synnerligen dåligt och smutsigt vägval. Visserligen har KDs ledning (mot ett internt inte försumbart motstånd) flirtat mer än lovligt med brunhögern men övriga alliansen kommer naturligtvis att vara kallsinnig. Därmed har man saboterat trovärdigheten för ett allianssamarbete i regeringsställning. Det största borgerliga partiet kan inte öppna dörren till brunskjortorna högerut. Det är kört, AKB. Vilken nit du/ni har gått på. Ni har visat för alla vad ni är beredda att svälja för att få makten i er hand. Vi andra mår illa.

Ingen, utom M och SD, vill ha nyvalskaos oavsett om man tycker att nuvarande regering gör ett bra jobb eller inte. Vad Sverige behöver är ansvarsfull mänsklig politik. Det kommer inte M att kunna bidra med. Såväl M som SD är uteslutna från regeringskoalitioner framöver. Övriga riksdagspartier, förutsatt att KD kan få tillbaka en del av de röster som gått till M men som nu kanske drar sig tillbaka till KD (beroende på om KD byter fot i asylfrågan och kanske även partiledning) så att man klarar 4%-spärren, kan naturligtvis komma ifråga för en blocköverskridande regering dock med ett undantag: Vänsterpartiet. Jag kan inte tänka mig ett enda scenario där L och C skulle sätta sig i regering med V. Det ville ju inte S eller MP heller sist det begav sig. I övrigt är skillnaderna mellan L, C, S och MP inte på något sätt överväldigande. Det visar väl inte minst dagens regeringspolitik. Valet 2018 kan bli spännande och en riktig rysare. SD kan visserligen bli stora, men någon egen majoritet får de inte. Det kan vi vara hyfsat säkra på.

Men Moderutterna har klantat till det. Någon allians finns inte längre. Nu måste det bildas nya alternativ! Sverige behöver en politik som sätter människan först, inte partiprestigen, makthungern eller feta politikerarvoden. Sverige behöver en politik som vägrar att stödja samhällets onda krafter. Sverige behöver en stark feministisk och människovänlig rörelse. Vi i Feministiskt initiativ behövs mer än någonsin, för den väg som den gamla unkna blockpolitiken har halkat in på är alltför smutsig. Sverige behöver inte bli mer brunt, det behöver bli mer rosa!

Inga kommentarer: