fredag, juli 15, 2016

Hörselskada är inget hinder för förståelse och analysförmåga

Reaktion på inlägg på Östra Smålands ledarsida 15 juli (se länk här).

Är det något jag är trött på så är det förlöjligande av funktionsnedsättningar. I fredagens Östra Småland (15 juli) är det fd riksdagsmannen Anders Andersson (KD) som försöker göra sig rolig genom att uppmana Joakim Carlsson att byta hörapparat. Han har nämligen, enligt Andersson, totalt missuppfattat partiledaren Ebba Busch Thor.

Jag kan försäkra Anders Andersson (KD) om att vi som verkligen använder hörapparat och kanske även andra hjälpmedel inom hörselområdet (till skillnad från Joakim Carlsson) inte har det minsta svårt att uppfatta vad Busch Thor framför. Hon talar klart och tydligt. Vi har heller inga problem med att vare sig lyssna eller analysera. Det är inte tankeverksamheten som brister hos oss. Det är hörselsinnet.

Anders Andersson (KD), som jag i övrigt känner som en trevlig person, borde veta bättre än att raljera över funktionsnedsättningar. Att diskutera åsiktsskillnader måste inte innebära att man förlöjligar medmänniskor. Vi skulle få en bättre ton i debatten om den kunde hålla en högre nivå, och då menar jag intellektuellt, etiskt och moraliskt. Vi behöver inte skrika åt varandra. Det räcker att visa vanlig mänsklig och hederlig respekt.

Var lite hörselsmart Anders Andersson (KD)! Visa respekt även för oss som behöver hjälp med att höra men som inte har problem med att lyssna och förstå, så lovar jag att jag kommer att respektera dig också trots att jag inte delar dina åsikter!

Birgitta Axelsson Edström
Kalmar

Inga kommentarer: