lördag, mars 05, 2016

Spräng din egen gräns och gläns!

Billy Elliot på Malmöoperan var verkligen en upplevelse! En mörk tid med en mörk regim i Storbritannien skildras med fokus på solidaritet, enhet, kampvilja och mod. Tydligt var också hur konsten, kreativiteten och lusten att skapa det vackra och uttrycka det innersta, det som orden inte räcker till för, kräver livsluft. Lille Billy som, i början motvilligt men sedan bara mer och mer, inser att det där med att dansa är hans grej får till slut hjälp. Det är inte bara det strejkande och misslyckade kollektivet som ger honom pengar till auditionsresan till Balettakademien, utan även de så föraktade strejkbrytarna som svek sin egen sak kunde svika tillfället att stödja en liten pojkes chans till ett annat liv än gruvarbetarens slit. Det var en vacker föreställning med fantastiska prestationer av konstnärer och teknik, en se- och hörbar lektion i nutidshistoria och en påminnelse för oss i publiken om vad som händer när människor hanteras som djur. Margaret Thatchers mardrömslika styre beskrevs i avslöjande färger: "Den som inte tyckte som hon ville förstöra demokratin." Som poeten Stig Sjödin uttryckt det: "Människor tycker illa om dressyr, också arbetare."

Budskapet till oss, både till oss som applåderade entusiastiskt över allt som berättades och visades och till dem som hade lite svårt med den uppenbara driften med högerpolitiken och bara rördes av prestationerna som sågs på scenen, var ändå: "Spräng din egen gräns och gläns!" Det är den uppmaningen jag tar med mig. Även om det går knackigt då och då så sluta inte försöka utveckla och utvecklas! Potentialen är långt större än vi tror!

Även om stödet för Donald Trump pekar på motsatsen... Men kom ihåg var du läste det först: Hillary Clinton kommer att bli republikanernas kandidat i det amerikanska presidentvalet. Spräng din egen gräns och gläns!

Inga kommentarer: