måndag, augusti 10, 2015

Det där med rättvisa och kollektivtrafik

Det finns en debatt just nu som jag blir mycket illa berörd av. Det handlar om Migrationsverkets åtgärd för att öka asylsökandes möjligheter att lära känna det svenska samhället. Det handlar om busskorten i Kalmar län, eller rättare sagt, om diskussionen som den här åtgärden har gett upphov till.


Plötsligt så kallas den här åtgärden "gratis kollektivtrafik" och då börjar det direkt höjas röster om rättvisa. Ska asylsökande åka gratis på bussen så ska andra det också. Pensionärer, ungdomar och kanske helst alla. Ja, det är inget fel i det, i och för sig. Felet blir ju när de asylsökande får skulden för kollektivtrafikens många brister. Nu är det nämligen de asylsökandes fel att det är dyrt att åka buss, att tidtabellerna ser ut som de gör och att andra inte har möjlighet att begagna den utan är hänvisade till att begagna egen bil istället. Ja, det är synd om människorna ibland. Jag förstår det.

Men ska vi nu prata rättvisa så kan vi säga så här:

  • Invandrare får gå på SFI, inte för att de ska lära sig språk i allmänhet utan för att de ska ha en chans att klara sig i Sverige och bidra med sina möjligheter. Kanske ska vi ha gratis svenskundervisning för andra vuxna grupper också? Då blir det väl rättvist?
  • Vi kanske ska erbjuda boende för sex-åtta personer i samma rum i våningssängar till alla? Då blir det väl rättvist?
  • Tänk vilken förmån att få segla i öppen båt över Medelhavet tillsammans med nära och kära (om de inte redan har dött i hemlandet förstås) och avsluta resan med en ljummen simtur in till en strand som hör till ett land där du inte är välkommen? Det borde väl vara rättvist om alla fick uppleva en sådan kryssning?
  • Tänk vad viktigt det är att verkligen få känna att man kan klara sig själv! Det är en riktig skjuts för självförtroendet att veta att man klarar sig utan mammas och pappas vakande öga när man är tonåring eller kanske ännu tidigare? Förföljelser från rörelser som IS härdar en om de inte dödar en, eller hur? Det vore nog rättvist om alla fick uppleva det.

Det är det där snacket om rättvisa... Är det så svårt att fatta att det INTE handlar om gratis kollektivtrafik. Det handlar om att ge människor en ärlig chans att så snabbt som möjligt kunna bli en del av det nya samhället som de har hamnat i efter att en framtid i hemlandet totalt har grusats sönder. Det handlar om en åtgärd som gör det möjligt för dessa människor att INTE ligga Sverige till last, vilket de annars blir beskyllda för att göra.

Men det verkar vara svårt att inse. Istället hamnar vi i en rent främlingsfientlig diskussion där mångas åsikter verkar innebära att asylsökande och invandrare helst ska bindas till händer och fötter för att sedan kastas ut i öppet hav och sedan beskyllas för att de inte klarar av att simma på egen hand. Det är beklämmande. De ynka busskorten är ju att betrakta som en viktig del i simkursen!

OCH, det är inte de asylsökande och invandrarna eller deras busskort som är orsaken till dyra bussar och taskig järnväg i Kalmar län. De är inte orsaken till de låga pensionerna, neddragningarna i välfärden eller de höga sjukskrivningstalen inom vård och omsorg. De orsakerna måste vi leta efter på annat håll. En misstanke, som är min, är tyvärr: Vi hittar den främsta orsaken i egoismen, den som säger oss att JAG är viktigast. Då blir det den starke som vinner. Det har vi sett länge, och den starke vinner stort på att de svaga slåss mot varann istället för att utmana huvudproblemet, nämligen den grundläggande orättvisan i det moderna samhället.

Om vi antog den utmaningen så skulle det nämligen blir farligt på riktigt, inte för fattigpensionärer, ungdomar utan arbete och bostad, isolerade invandrare eller våldsutsatta kvinnor, utan för den kapitalistiska och imperialistiska samhällsordningen. Och det vore väl inte rättvist? Eller kanske vore det faktiskt det?

Inga kommentarer: