torsdag, juli 17, 2014

Olika berikar!

Idag skiner solen igen, och vi har just konstaterat att så mycket grönska och blommor har vi nog aldrig tidigare år lyckats med på vår balkong. Det känns gott. NÅT kan man lyckas med!

Det här året har vi blandat en himla massa färger på balkongen. Det är inte riktigt likt mig sedan tidigare år. Jag har försökt att skapa lugn harmoni med ett fåtal färger, men sällan lyckats speciellt väl. Nu råder alltså motsatsen, och det märkliga är: DÅ växer dom! Över alla bredder!
Till och med minirosor trivs, och det är en blomsort jag aldrig tidigare har lyckats hålla liv i mer än några veckor. Den förra rosen gav upp i förra veckan. Den hade blommat med gula blommor oavbrutet sedan 17 april (Tack Karin och Kalle!) och vi bytte av med denna som redan skjuter knopp på knopp.

Tagetes i en färg som jag aldrig tidigare har haft (men liberalen hävdade att de var snyggast och jag valde att INTE se dem som alliansfärgade) samsas med rosa pelargoner och mörklila petunia och växer så det knakar.
Den helige anden vakar över röda och laxrosa pelargoner och vita spröda margueriter. Jag vet inte vad den där plåtfågeln gör egentligen, men faktum är att de levande fåglar som under flera års tid har producerat högvis av icke-önskvärda beläggningar på vårt balkongräcke precis i det här hörnet verkar känna en aning respekt för den där svårbeskrivbara metallskapelsen...
Och över bordet hänger en komposition av överblivna plantor som förmodligen inte alls borde hänga i en ampel, men det var den plats jag hade över och även dom verkar trivas.

Slutsatsen är: Mångfald är bra! Den gör att det mesta växer och trivs, även det som inte var planerat att hamna just där. Det där med olikheter och blandning är intressant, inte bara när det gäller balkongplanteringar. Enda gången tidigare som jag har haft riktigt prunkande blomlådor var ett år för länge sedan i Smedby när det enda jag fick tag i var ljusrosa petunior och gula tagetes. De svämmade efter ett par veckor över hela balkongräcket, och till och med jag som inte kunde se charmen med färgkombinationen kunde tycka att det var rätt häftigt. Miljöer där man inte blandar olika utan bara tillåter lika är rätt tråkiga egentligen. Det tycker i varje fall jag, feminist, kristen, socialist och lyckligt gift med en folkpartist!
Inga kommentarer: