onsdag, juli 16, 2014

Apropå Charmörer och speglar...

"En märklig kvinnosyn"
"Överväger om vi ska fortsätta i Kalmar"
"Självklart ska kulturen kunna ifrågasättas"
"Kommunalråd ryter till"

Jag blir, som engagerad i Kalmars kulturliv men också efter att i hög grad varit inblandad i Kalmars kommunpolitik i 20 år, djupt oroad över det som nu pågår kring sommarteatern i Krusenstiernska gården. Självklart ska man kunna tycka precis vad som helst om vad som spelas där, och man ska också kunna uttrycka det utan att bli uthängd som mindre vetande. Ett tips dock till herrar Rydström och Nilsson: Om man inte vill sprida åsikter och synpunkter till allmänheten så är det nog bättre att INTE sprida dem på egen hand via poddradio…


Ett av kulturens syften är ju att väcka tankar och att kvalificera dem. Om man som produktionsbolag väljer att sätta upp farser från förra seklets början gång på gång och får kvalificerade skådespelare och regissörer att stå för gestaltningen så är man i sin fulla rätt att göra det. Jag både tror och hoppas att bolaget är så seriöst att ledningen förstår att en diskussion som den vi nu ser inte är ett hinder utan snarare en möjlighet inför framtida somrar i Kalmar. Den fråga vi dock borde ställa oss istället för att skuldbelägga en aktör på kulturscenen är varför just denna genre är ett framgångsrecept när det gäller publiktillströmning. För publiken kommer ju, gång på gång, och den är stor.


Kan det vara så att de kåta gubbarna som springer omkring på scenen är speciellt parodiska och roande eftersom vi känner igen dem så väl? Just igenkänningsfaktorn är ju viktig i komiksammanhang. Kan det vara så att vi under trädens skira grönska under en skön sommarkväll tillåter oss att skratta gott och högt åt den löjeväckande manlighet som fortfarande existerar i det vardagliga livet? Kan det vara så att vi inte alls har nått så långt i jämställdhetsarbetet som vi inbillar oss?


Ja, kanske är det så, och då finns det en mängd olika åtgärder vi bör vidta. Den första är att vi börjar leva som vi lär. Jämställdhet är inte retorik, det är i högsta grad praktik. Den första åtgärden är däremot INTE att kommunens politiska ledning kräver att passande manus ska väljas. Kulturen ska nämligen vara fri i den mån den kan vara det, och i ETT avseende ska den definitivt vara helt fri och det är i förhållande till makten. Det handlar om demokrati, ytterligare en aspekt av vårt samhällsliv som inte bara ska vara retorik utan i sanning praktik.


Det är allvarligt när makten vill ha makten över kulturen. Det är ett solklart övertramp. I de samhällen där sådana övertramp har varit regel har varken demokrati eller frihet rått. Det är samhällen som vi idag på de allra flesta håll tar avstånd ifrån, eller är vi på väg in i ett skede där Nazitysklands och Sovjetunionens bruk av propagandakultur börjar bli accepterat? Jag hoppas verkligen inte det. Det är inte en uppfattning som jag någonsin har stått för eller kommer att stå för. Det har heller aldrig tidigare varit ett ställningstagande som jag har uppfattat varit karakteristiskt för det parti jag har lagt ner både tid och energi på. Men, saker och ting förändras, och det gör partier också. Ibland går det åt fel håll.


Sommarteatern i Krusenstiernska ska leva sitt eget liv, precis som vårt kulturliv i övrigt. Vi behöver inte utsätta oss för det om vi inte vill, men när vi gör det så ska vi ta tillvara de möjligheter de ger till utveckling av både oss själva, andra och samhället i stort. Det är nog inte, handen på hjärtat, figurerna på teaterscenerna som vrider våra värderingar i galen riktning. Det är mer förebilderna i verkliga livet som påverkar människor. Är det kanske den sanningen, att scenen i Krusenstiernska alltför väl speglar det samhälle vi har, som gör så ont att man måste gå till attack? I så fall är det nog hög tid att istället attackera den verklighet vi själva är med och formar. Klockan är typ fem i tolv, grabbar OCH gummor. Krossa inte spegeln. Förändra verkligheten istället.


Alltså, låt kulturen ha sin frihet inte bara i retoriken utan också i praktiken, men var mogen människa nog att ta tillvara dess möjligheter!

Inga kommentarer: