onsdag, maj 16, 2012

Börja fundera NU!

Efter ännu en nämndsmötesdag så infinner sig frågorna: Är verkligen detta det bästa vi kan? Vi, som sprang in på demokratins planhalva med varma kinder och solsken i blick för att förändra världen till det bättre, var det hit vi ville? Till sammanträdesrummen, till de ganska glest besökta mötena där vi numera vet precis vad motståndarlaget kommer att säga, där vi redan har bestämt oss för att de har fel och vi har rätt och att det bara är vi som vill gott? Var det verkligen det här vi ville?

Eller ville vi göra skillnad? Ville vi att människor, inte nödvändigtvis vi själva utan i första hand andra, skulle få det bättre tack vare vårt engagemang? Ville vi, i demokratisk ordning, påverka nutid och framtid? Ja, det är klart att vi ville, och det är väl klart att vi vill fortfarande. Men formerna, kamrater, är de optimala?

Jag börjar sannerligen undra. När man ser på återväxten och på hur den ena efter den andra lämnar det politiska arbetet av än det ena och än det andra skälet så måste vi dra slutsatsen att vi måste ändra på åtminstone NÅT. Vi ska inte ändra på politikens innehåll och inte på våra ideologier heller, det är ju där vi hittar våra mål och visioner, men vi måste nog börja fundera på hur demokratin som styrelseskick ska överleva om vi inte har folk som vill jobba med den.

Och varför inte börja fundera NU?

Inga kommentarer: