onsdag, mars 05, 2008

Än en gång ang kritiken mot Konstmuseet

Debatten om Konstmuseet fortsätter. Av någon outgrundlig anledning har jag hamnat i skottgluggen för kritiken kring de ökade kostnaderna. Mycket kan jag säkerligen beskyllas för, men inte detta.

Jag var som enda jurymedlem kritisk till Konstmuseets utformning. Jag varnade för dyrbara materialval. Jag ställde frågor om tillgänglighet och driftskostnader. Jag, och förmodligen fler med mig, anade att de verkliga kostnaderna skulle överskrida de budgeterade medlen, och så blev det.

Kultur- och fritidsnämndens verksamhet kan naturligtvis inte betala konstmuseets ökade kostnader. Även Johan Persson (s) har klart och tydligt deklarerat att det vore orimligt. Vi har ju överhuvudtaget inte varit delaktiga i planering och budgetering. Vår uppgift är att skicka vidare hyrespengar från fullmäktige, och då måste vi få kompensation för den kostnaden. Så enkelt är det.

Det är min skyldighet och mitt uppdrag som ordförande och vänsterpartist att arbeta för att Kalmar får ett så rikt kulturliv som möjligt. Det innebär bland annat att det ideella föreningslivet måste få möjlighet att blomstra. Så blir inte fallet om jag stillatigande accepterar att ökade lokalkostnader, det må vara för ett konstmuseum eller för något annat, äter upp den snålt tilltagna budgetpott vi har till stöd för föreningslivet. DET vore ett svek mot kalmarborna.

3 kommentarer:

Mats sa...

Från oss som inte ver så mycket i frågan kan i alla fall sägas att:
Det var en anskrämligt ful byggnad.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det har du sannerligen rätt i!
:-)

Men nu står den där och jag hoppas den fylls med spännande verksamhet.

Mats sa...

Varför inte en avdelning där okända, lokala konstnärer kan få chansen?