tisdag, april 03, 2007

Regeringspopulism

Alliansregeringen stormar fram! Skattesänkningar, försämrade villkor för A-kassan (högre avgifter och sämre stöd) och försämringar i vuxenutbildningen följdes i förra veckan av slopad förmögenhetsskatt (de allra rikaste får dela på över 5 miljarder till) och nu senast idag av förslaget om slopad fastighetsskatt.

Ja, just fastighetsskatten finns det anledning att titta närmare på. Det har jag sagt länge. Den har slagit snett, kanske många gånger så snett att en del har tvingats sälja sina hem pga ökade taxeringsvärden. Det har ju hänt i "attraktiva skärgårdsmiljöer" typ gamla fattiga fiskelägen där väl besuttna har köpt sommarnöjen (fd sjöbodar och nergångna stugor) till fantasipriser medan de bofasta får se på medan taxeringsvärdena enbart pga detta äter upp inkomsterna så att boendekostnaderna till slut blir dem övermäktiga. Men vi kan inte utgå från att de resurser som fastighetsskatten ger välfärden bara kan strypas. De resurserna finansierar ju något, och hur ska vi lösa den finansieringen utan fastighetsskatten? Men tänk så kul det måste vara att säga "vi slopar skatten" istället för det mer genomtänkta "vi reformerar skatten och gör den mer rättvis".

Ja, högerregeringen vet nog hur frågan ska lösas. Jag hoppas att inte också denna reform slår allra hårdast mot den som har det allra sämst, men jag har mina farhågor. Erfarenheten från regeringens tidigare förslag pekar ju åt helt fel håll.

Inga kommentarer: