måndag, april 16, 2007

Precis som jag trodde...

Följande kan man läsa på Vänsterpartiets hemsida:

Minus 2 893 kronor
Vänsterpartiet bad Riksdagens utredningstjänst att undersöka hur olika familjer påverkas av regeringens politik. Familjer med hög inkomst som bor i villa med högt taxeringsvärde drar den högsta vinsten. En ensamstående arbetslös går back på regeringens politik.


Vi frågade utredningstjänsten efter förändringar i disponibel inkomst för åtta olika typhushåll, baserat på de förslag som den borgerliga regeringen genomförde i höstbudgeten och några av dem som nu presenterats i vårpropositionen.


Den stora förloraren är en ensamstående person som är arbetslös. För denna person innebär förändringen av a-kassan att ersättningen minskar med 1 950 kronor. Slopad skattereduktionen för fack- och a-kasseavgift innebär att personens slutinkomst minskar med 1 605 kronor. Sammantaget innebär det att personens disponibla inkomst minskar med 2 893 kronor i år jämfört med förra året.

I vårt exempel ovan är personen arbetslös under året och har också varit det i tre månader föregående år. Månadslönen som a-kassan baseras på är 24 000 kronor, en genomsnittlig lön. Personen är medlem i Handelsanställdas förbund.

Vinnarfamiljen har höga månadslöner, bor i villa i Djursholm (taxerad till 8 miljoner), de har 16 miljoner kronor i samlad förmögenhet, är inte medlemmar i facket, köper hushållsnära tjänster för 30 000 kronor årligen och de har få sjukdagar. Detta hushåll får med den borgerliga regeringens politik 272 156 kronor mer i disponibel inkomst i år jämfört med 2006.

För studenter som har en mycket svår ekonomisk situation innebär regeringens politik inte en krona mer i plånboken - däremot stora svårigheter att finna en bostad till ett rimligt pris. Inte heller förtidspensionärer får mer i plånboken. Tvärtom minskas deras framtida pension.
Hushåll med medelstora inkomster och normala hus får några hundralappar i månaden mer med högerns skattesänkningar. Istället får alla betala med kraftigt försämrad trygghet, en sämre gemensam välfärd och vidgade klyftor.


Ja, jag skrev igår om mina farhågor inför vårbudgeten. Detta säger en hel del. Tyvärr hade min magkänsla rätt. Regeringen är på väg åt fel håll när den som redan har får ännu mer och den som inte har förlorar. Å andra sidan var detta tydligt redan under valrörelsen. Högern styr i alliansen.

Konsekvenserna lär inte vänta på sig. Vi behöver anställa fler lärare i skolan och fler vårdutbildade inom omsorgen, men till detta får inte en kommun som Kalmar mer resurser. Istället får vi, i en totalt idiotisk skatteväxling, skicka pengar till rika kommuner i Stockholm för att kompensera för deras höga löneläge. Det är sanslöst. Och mitt i allt detta snackar man om kvalitet i skolan och inom vården. Suck.

För att tala klarspråk: Den omvända Robin Hoos-politiken är inte bara orättvis. Dess utformning motverkar kvaliteten i välfärden. Må vi inte behöva bevittna hela välfärdens totala sönderfall före nästa val bara för att högern mot bättre vetande ska tillfredsställa sin experimentlusta!

Inga kommentarer: