måndag, oktober 16, 2006

Höstfunderingar

Måndagen den 16 oktober har redan bjudit på en hel del nyheter. Växjö stift har valt ny biskop. Vilka konsekvenser det får är nog lite otydligt. Jag tror det blir bra.

Andra händelser ser jag inte lika positivt på. Kulturministern gick och den högerimpregnerade statsbudgeten kom. Båda två ställer till med bekymmer. Nja, kulturministerns avgång är väl inte negativ i sig utan snarare logisk, men hennes handlande liksom hennes oförskämda påhopp på Radiotjänst och facket, vilka hon pekar ut som de krafter som har förstört hennes möjligheter att verka som kulturminister, saknar vett och sans. Hon har gett fusket ett ansikte, och nu ska hon dessutom skjuta budbärarna. Var det inte hennes eget parti moderaterna som tidigare har fört fram behovet av krafttag mot kriminalitet och viljan att skaffa samhället fler poliser? Men det gäller tydligen inte fuskare på högre nivåer. Sådan kriminalitet ska skyddas. Det är skillnad på folk och fä i högerns värld. Fy bubblan. Och politikerföraktet frodas...

Det där med folk och fä märks i budgeten också. Det är en budget för de rika och mot dem som inga resurser har. Klyftorna mellan klasserna kommer att fördjupas. Var det verkligen detta som majoriteten av det svenska folket ville ha när de gick till valurnorna den 17 september? Var det detta som alliansen framställde när de under det nya arbetarpartiets Alfons Reinfeldts ledning drog runt i Sverige på propagandaturné? Jag undrar det.

Avdragsrätten för fackavgift slopas. A-kasseavgiften höjs och ersättningsnivåerna sänks. Trafikförsäkringen höjs avsevärt. Arbetsgivaravgiften sänks. Det kommer att kosta mer att bo eftersom bolånen blir dyrare. De fria entréerna på staliga museer slopas helt. Läkarintyg krävs från första dagen om man är borta från jobbet. Mitt i allt elände slår man ett slag för ökad folkhälsa genom att höja skatten på tobak och snus. Det är i alla fall nåt, men vad säger svenska folket om det här paketet? Och var finns de tre små partierna? Låter man Alfons härja fritt?

Hösten har kommit till våra breddgrader. Det småregnar och man måste ta på sig höstjackan. Vantarna ligger beredda därhemma. Det är naturligt när man befinner sig i mitten av oktober, och det oroar mig inte ett dyft, men hur stor del av Sverige kommer att frysa ständigt inombords under de kommande fyra åren, sommar som vinter? Det oroar mig betydligt mer när jag ser den första högerbudgeten.

5 kommentarer:

tomasrj sa...

Det där med att höja skatten på tobak och snus är märkligt. Är det inte samma borgare som tidigare motsatt sig alkoholskatten med motiveringen att smugglingen kommer att öka!?

Förhoppningsvis kommer den nya höjda tobaksskatten att leda till färre rökare. Men tyvärr så slår också skatten hårdast mot lågavlönade och lågutbildade som röker mer än välbeställda samhällsklasser.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja, så är det ju (det slår hårdast mot resurssvaga), och det är ett problem som man i den här budgeten helt sonika ger sjutton i. Vem trodde nåt annat egentligen? Jag blir så irriterad över att vi som visste inte förde fram de här konsekvenserna tillräckligt tydligt och mer effektivt FÖRE valet!

Pierre Edström sa...

Så tobaksskatten är ett instrument för att utjämna löneskillnader. Det hade jag ingen aning om ;-)

Mats sa...

Tobak är inget nödvändigt. Bättre att skatta det än till exempel mat.
Att använda tobak är en prioriterings fråga. Men visst kommer smugglingen att öka.
Däremot fastighetsskatten slår mot de mindre beställda. En höjning på låt säga 20 000 genom taxeringsvärdeshöjning slår hårt mot oss vanliga dödliga, däremot en riking skiter fullständigt i om det kostar 30 000 eller 50 000. Vilket leder till utstuderade områden med antingen rika eller fattiga.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Vi vill utreda fastighetsskatten. Nu ska nivån frysas på 2006 års nivå, vilket betyder en höjning.
Så det så! ;-)