Vättern från klosterområdet |
"Vättern is a very deep lake" som sagt, men den är skön att bada i när syret tryter. Dessutom blåser det i varje fall liiiite friska vindar nere vid strandkanten.
Vadstena slott i motljus |
Slottet var som vanligt mäktigt och stort och dottern som vanligt lika go och mysig. Det är lite lyx att så där mitt i sommaren få rå om stipendiaten vid Vadstenaakademien :-)
På onsdagskvällen fick vi uppleva årets opera Silverskeppet i Bröllopssalen på slottet.
Man firar 50 år i år (visst är det många stora fenomen som fyller 50 just i år??) med en opera om en spännande kvinna på resa i Skandinavien och Tyskland.
Den är både ny och gammal på samma gång och kan kallas en fri fantasi om engelska kvinnokampföregångaren och författarinnan Mary Wollstonecrafts äventyr 1795. Dramatikern Sophie Helsing har skapat librettot. Mary Wollstonecraft är på jakt efter ett förlist skepp, och en älskare som visar sig vara en annan än hon trodde, i revolutionens Europa.
Dotter och lycklig moder |
Dirigenten Jonas Dominique, med en stor orkester, har valt det bästa av
Joseph Martin Kraus (1756-92) musik och utifrån det skapat en opera. Regisserar gör
Elisabeth Linton. Vid ljusbordet sitter dotter Emmy, och mitt i publiken satt alltså stolt moder i onsdags kväll. Det var varmt och intensivt, men från scenen flödade mängder av energi och sprudlande musikalitet från såväl sångare som instrumentalister. Det är härligt att få uppleva så mycket ungdomlig briljans! Gestaltningen av moder Ellefsen var häpnadsväckande trollbindande liksom arian Mary tillägnade sin lilla dotter före resan till Norge. Att sedan librettot hade kunnat ge så mycket mer är en annan fråga. Lite grann gick man därifrån, fylld av vacker musik men ändå tänkande: "En kvinna utan man är som en fisk utan cykel."
En liten detalj: Restaurangerna i Vadstena stänger kl 23, köken stänger kl 22. Operan slutar ca kl 22. Det betyder att den lokala lilla Konsumbutiken, som håller öppet till kl 23, invaderas av hungriga operabesökare efter förställningens slut. Disken med färdiga smörgåsar tömdes raskt... Snälla politiska majoritet i Vadstena, ge näringsidkarna möjlighet att erbjuda mat och dryck efter operaföreställningarna och ge serveringstillstånd lite generösare! Jag förstår att man inte vill uppmuntra "röj- och hålligång-livet" men det där går väl ändå till överdrift? Är det bättre att folk sitter ute i parkerna med medhavd ljummen öl, vin i kartongtetror och lämnar plastkartonger på marken efter kladdiga baguetter från Konsum??
Slottsflygeln, fd Asylen (avvecklad som sjukhus 1973) |
Vi bodde i den anrika Slottsflygeln belägen alldeles mitt emot självaste slottet, ett annex som hör till Klosterhotellet. Byggnaden är en mycket vacker vit skapelse som har hämtat inspiration från slottets arkitektur. Historien är dock lite mindre glamorös. Från början var det ett sockerbruk och det byggdes under 1800-talets slut om till mentalsjukhus, Asylen kallat. Verksamheten pågick i över 70 år och präglades nog, om man nu ska vara tydlig, av något helt annat än "fristad" vilket ju begreppet asyl egentligen betyder. Där fanns som mest 400 patienter som vistades innanför stängsel, murar och staket och utsattes för dåtidens behandlingar bestående av kalla bad, elchocker och annat som man trodde skulle läka såren i själen. Numera innehåller byggnaden privatbostäder, bibliotek, bistro med festvåning och som sagt hotell. Vi sov gott i rummet som vi hade hyrt och som hette Gustav Vasa. Jag hoppas att den nattsömnen vittnar om att det trots allt finns en viss ro som sitter i väggarna. Jag hoppas i varje fall, trots de många vittnesmålen som talar om de gråklädda modstulna varelser som tillbringade sin tid där och som då och då kunde beskådas på avstånd. Vadstena har en lång historia av psykiatrisk vård, med som mest 1000 patienter intagna och 2000 anställda på den samlande institution som fick namnet Birgittas sjukhus. Idag finns endast rättspsykiatrin kvar.
En annan verksamhet som har präglat staden är förstås klostret och Birgittasystrarna. Den verksamheten lever i högst grad och många byggnader vittnar om en gången storhetstid. Klosterområdet och sjukhusområdet går in i vartannat och den vackra klosterkyrkan, som numera är en av Svenska kyrkans allra största kyrkor i landet, ger vid sidan av slottet orten Vadstena sin karakteristiska siluett. När vi var där firades helgonet Birgittas dödsdag, eller hellre, hennes himmelska födelsedag. Sällskapet SSB, läs mer på länken http://www.societasbirgittae.org/ hade generalkapitel och överallt i staden såg vi präster och andra kyrkliga ämbetsmän i riktigt långa svarta dräkter som var där för att träffas och fira gudstjänster tillsammans. Jag, som kommer från en ohjälpligt lågkyrklig tradition, fick bara en fråga i skallen: Om man nu tänker att evangelisation och förverkligande av missionsbefallningen är centralt för kyrkans verksamhet, på vilket sätt bidrar den här relativt speciella rituella klädseln till öppenhet för människors behov år 2014? Ja, det finns säkert svar. Jag för min del har nog svårt att skapa närhet i det läget, men tack och lov är vi människor olika!
Nu är vi hemma igen, efter bad i Vätterns friska vatten men istället med friska vindar från Kalmarsund som blåser igenom hemmalägenheten där det är både korsdrag och tvärdrag, helt enligt vår egen önskan. Det känns skönt! Nu nalkas vardagen, och för maken en valrörelse som troligen mer och mer kommer att växa ända fram till valdagen. Innan dess finns det dock en hel del roligt som ska genomföras. Det allra mest spännande blir förstås en resa till Liseberg och en eller ett par turer med Helix (Emmy, vi laddar väl ordentligt???) samt ett besök i morgonsoffan hos TV4. Det finns minsann många intressanta saker att dryfta och uppleva inom den närmaste framtiden! Fler värmeböljor i Östergötland hoppas jag emellertid personligen att jag kan undvika...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar