tisdag, oktober 14, 2008

Finanskris, ja, men det finns en väg ur den

Vi upplever en finanskris. Visserligen har börsen vänt upp igår och idag, men vågar vi lita på att det håller sig? Nej, jag tror att krisen är djupare än så. Så här går det när fördelningspolitiken abdikerar och överlåter ansvaret till en nyliberal marknadsfundamentalism. Det är ett grundläggande fel i det ekonomiska systemet när marknadens jakt på kortsiktig vinstmaximering leder till att långsiktiga och hållbara investeringar får stå tillbaka. Det upplever vi nu.

Numera ska vi ju inte låta demokratiska instanser styra över penningpolitiken utan det ska vara någon form av neutral och värderingsfri expertis som ska göra det. Vi ska ha en vältvättad och välkammad riksbank som inte ska lyssna till demokratiskt fattade beslut och som därmed inte kan ställas till ansvar. Det är en sådan marknadsfundamentalism som högern och det ljusröd-gröna paret förespråkar och genomför. Vi anser att detta inte är en väg att gå om man värderar grundläggande demokratiska principer högt och tror att långsiktighet är mer hållbart är kortsiktighet. Och det gör vi.

En stor välfärdssektor sätter de långsiktiga målen framför de kortsiktiga. En välmående välfärd kan sätta fart på ekonomin så att konsumtionen kan öka igen, inte för den som redan kan konsumera utan för den som har tvingats att avstå. Rättvisa, rättvis fördelning och omfördelning kan alltså få hjulen att rulla åt rätt håll igen.

Tänk att det ska vara så himla svårt att förstå!

4 kommentarer:

Basse sa...

Ja, tänk att det ska vara så svårt att förstå.

Statliga påbud som tvingar banker att ge bolån till människor som egentligen inte har råd att köpa hus är vad som utlöste finanskrisen i USA.

Men det fanns dom som varnade för just denna utveckling, nämligen (ny)liberaler.

Att det är just politiska beslut, statlig inblandning och juridiska tvångsregleringar av marknaden som orsakat krisen passar förstås inte in i vänsterpartiets världsbild.

Som vanligt tar en socialist varje chans till att reglera och systematisera en fungerande fri marknad. Det garanterar fler framtida finanskriser.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Kapitalisera vinsterna och socialisera förlusterna är tydligen en bättre melodi för en nyliberal.
Nej du Basse, här har du fel. Den heliga marknaden är inte så allsmäktig som ni tror.

Mats sa...

Sanningen ligger nog någonstans mittemellan er tror jag.
Det är viktigt med fria krafter men det ska vara inom rimliga gränser.

Krisen hade nått oss oavsett vilka som suttit vid makten, tyvärr.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja Mats, du har rätt i att krisen hade nått oss oavsett regering. Det som gäller nu är dock att arbeta sig ur den, och där är det nödvändigt med stimulans från det offentliga hållet. Annars blir effekterna än värre än de redan är. Även i kristider måste vi arbeta för rättvisa, inte för den starkares rätt att bli ännu starkare.