tisdag, februari 27, 2007

Talarstress och kopplingstvång

Gårdagens fullmäktigesammanträde blev en kort och inte alltför underhållande historia. Rese- och transportpolicyn vålade väl mest debatt. När jag gick därifrån hade jag fortfarande inte förstått vad fp, m, c och sd var så rädda för när det gäller vårt miljöansvar vid resor och transporter. Att hävda att det är dålig personalpolitik att ha miljöambitioner är rätt poänglöst och dessutom ansvarslöst när man vet vilka klimathot vi har tillskapat bland annat genom miljöfarliga transportsätt.... Kvällens nyhet var det STORA tidtagaruret som tickade på den STORA bildskärmen bakom talarstolarna. Javisst, jag tycker om att man har infört tidsbegränsningar på inläggen, men den här modellen var i STÖRSTA laget. Gissa om det var stressande att veta att ALLA i hela salen utom den som talar kunde se hur lång tid som hade förflutit sedan anförandet inleddes? En aning stressande var det, det kan jag lova. Jag undrar om det var detta som gjorde att huvuddelen av inläggen igår yttrades från bänkarna istället för talarstolen? I så fall är det fel effekt. Det är inte roligt för eventuella åhörare att inte se den som talar och det är inte speciellt hänsynsfullt mot oss som har problem med hörseln att förmena oss möjligheten att hänga med i debatten. Ett litet förslag kan ju vara att placera en display i talarstolarna och en hos presidiet istälet för att använda den STORA kanonen. Syftet är väl ändå att debatten ska fokuseras och koncentreras? Det målet når man med större sannolikhet på det sättet än genom gårdagens modell. Fast det kanske bara var ett första försök. Då kan det ju bli bättre!

Idag har goe liberalens medborgarförslag om kopplingstvång på hundar på offentlig plats vunnit klart gehör i kommunstyrelsens arbetsutskott. Bra jobbat! Kanske kan det bli mer njutbart att promenera framöver. Fast debatten lär väl komma igång så småningom. Lika lugnt som i dagens ksau lär det väl inte bli när beslut ska tas i fullmäktige. Jag förväntar mig faktiskt lite morrande, gnällande och skällande där.

För övrigt så kan jag notera att Sveriges kommuner ska inventera kameler, lamor, alpackor och andra liknande djur. Är det nån som gömmer en kamel därhemma, glöm inte att anmäla det!

Inga kommentarer: