fredag, maj 04, 2018

Att våga och att vilja prioritera


Insändare publicerad i Östra Småland lördagen den 5 maj 2018
Det var vådligt vilken öm tå jag trampade på när jag hävdade att bilden av äldreomsorgen skiljer sig åt beroende på vem som beskriver den. Mikael Ländin, S-märkt nämndsordförande, blev så kränkt att han till och med anklagar mig, en talesperson för ett parti som ännu inte ens har mandat i kommunfullmäktige, för att använda härskartekniker. Om det inte vore så pinsamt så vore det nästan roligt. I vilket avseende skulle jag ha möjlighet att utöva makt över en nämndsordförande?

Ländin borde dock betänka sitt ansvar för kommunens verksamhet. Budgetprioriteringarna som görs, där en fotbollsarena för elitverksamhet får kosta mer än satsningarna på rätt till heltid för undersköterskor i äldreomsorgen, talar sitt tydliga och huvudlösa språk och där bär Ländin lika stort ansvar som övriga i majoriteten. När rätten till heltid dessutom kräver av den redan hårt pressade personalen full flexibilitet och ovisshet om var man arbeta och vem man ska omvårda, då kan man definitivt inte kalla det en satsning med jämställdhet som förtecken. Den inställningen verkar även facket dela med mig. Jag ställer mig även frågan vilken manligt dominerad yrkeskår någon ens skulle drömma om att behandla på liknande sätt.

Men det är klart, det handlar om perspektiv och det är där Ländin blir både rädd och arg. Han godkänner nämligen ingen annan bild än sin egen. Det är nog också därför det är lönlöst att ens försöka diskutera, resonera och kommunicera, aktiviteter som annars brukar utgöra grunden för demokratiskt arbete värt namnet.

Äldreomsorgen i Kalmar fungerar säkert bra i flera avseenden, men det finns områden där den lämnar mycket i övrigt att önska. Personalpolitiken är ett sådant. Att åtgärda det problemet på allvar kräver vilja och mod att prioritera resurser. Den tåömma majoritetskonstellation som Ländin företräder verkar sakna den viljan. Det funkar inte bara med ord och pressmeddelanden. Man måste våga ta striden också och att ställa olika sk satsningar mot varandra. Det vågar vi.

För att travestera ett känt uttryck: Gärna en elitfotbollsarena, men först en rejäl satsning på äldreomsorgens personal!

Birgitta Axelsson Edström, talesperson och kommunfullmäktigekandidat för Feministiskt initiativ, Kalmar

Inga kommentarer: