onsdag, februari 11, 2015

Om ånger och framtid

Visst finns det saker i livet som man har anledning att ångra. Det har väl de flesta i vuxen ålder antar jag. Frågan är dock hur fruktbart det är att ångra sig. kanske är det som Lill-Marit Bugge skriver i dikten "Det är synd om människorna" (ur samlingen "När jag ska berika mänskligheten", Albert Bonniers förlag 1994):

Jag tycker synd om människor
som gör saker
andra vill
att de ska göra.
Människor som inte gör 
det de själva vill göra
för att de inte vågar
eller för att de inte vet
vad de vill göra
för att de aldrig har
tagit reda på det.

Jag tycker synd om människor
som ångrar det de har gjort.
De skulle troligtvis ha gjort det
i alla fall.

Jag tycker synd om människor
som tycker det är viktigt
att ångra.
Jag tycker det skulle vara förbjudet
att ångra.
Då kanske folk inte skulle göra
sånt de ångrar.

Ånger är enbart en ursäkt
för något man inte vågar
stå för.

Man gör val i livet. En del leder till något gott, andra till något som är jättegott men en del leder käpprakt åt skogen. Men man är så klok som man är. Hade man varit klokare kanske man hade valt annorlunda. Hade jag varit klokare hade jag inte kastat bort en professionell karriär på ett parti som tog ifrån mig min självkänsla, men det visste jag ju inte då. Nu vet jag det, men ångrar jag mig? Nej. Det går ju inte att vrida klockan tillbaka. Nu är det en ny tid, och framtiden börjar framför tårna. Visst hade jag kunnat ha en tryggare och framförallt pengarikare tillvaro om jag valt annorlunda, men jag valde med hjärtat som jag alltid försöker göra. När jag inte gör det så känns det med en gång. Det lär betyda att man har ett samvete, och det gör man inte våld på hur som helst om man vill må bra.

Och det är därför som jag just nu går och nynnar på Jessica Anderssons bidrag från Melodifestivalen 2010: "I did it for love". Hur fel det än blev och hur många riktigt dåliga sidor som jag gradvis upptäckte under drygt tio år som anställd och över 20 år som partimedlem så var det ändå så det var. I did it for love, om än inte kärlek i vulgär bemärkelse utan i bemärkelsen "vill göra gott för världen och någon annan än mig själv". Det är väl så man måste tänka om man engagerar sig politiskt? Eller?

Men jag ångrar inte det valet. Jag försökte i varje fall. Jag låter Lill-Marit Bugge avsluta det här inlägget med ännu en dikt ur samma samling som ovan. Man ska inte leta efter anledningar att ångra. Det är bättre att leta efter anledningar att se framåt. Det är ju i den riktningen som läget kan förändras. Och dessutom har jag numera bytt parti. Det är ETT steg i en ny och mer givande riktning!

Om ånger
Det är klart att
även jag
har gjort saker
jag inte borde ha gjort.
Men jag ångrar dom inte.
Då jag gjorde dom
hade jag en anledning.
Och det är anledning nog
att inte ångra.

Inga kommentarer: