tisdag, december 03, 2013

Ett svek av det allvarliga slaget

Ja, det ÄR ett svek av det allvarliga slaget. Socialdemokraterna (med något undantag) gjorde idag gemensam sak i kommunstyrelsen mot oss i Vänsterpartiet och Miljöpartiet och röstade igenom LOV (lagen om valfrihetssystem) i hemtjänsten i Kalmar kommun. Det är ett obegripligt ställningstagande för ett parti som sägs dela ideologisk grund med oss.

Att de borgerliga partierna av ideologiska skäl vill privatisera gemensamt driven verksamhet är ingen nyhet. De privatiserar till varje pris. Se bara på skolan. Sedan FP-majoren fick ta kommandot över den svenska skolpolitiken dalar elevresultaten i internationell jämförelse, och allra mest drabbar det de elever som presterar svagast. Dagens PISA-rapport visar debaclet i all sin tveksamma glans, men inte skrämmer det eller stämmer till eftertanke. Nu ska vi rasera ytterligare ett område och följa i Caremaskandalernas fotspår. Vi ska släppa ut hemtjänsten och våra behövande äldre till de vinstjagande vargarna. Det räcker inte med skolexperimentet. Vi betar av område efter område. Kanske är det Factorys gamla dänga "Efter plugget" från 70-talet som utgör kampsång för allt detta som sker mot bättre vetande: "Du, det fixar sig alltid. Du, det löser sig nog. Du, ta en dag i taget. Du, ja, just du kan ha tur." För TUR, det kan sannerligen behövas. Allt tyder på att privatiseringarna varken ger billigare eller bättre verksamhet. Resultaten blir istället dyrare och sämre.

När Folkpartiet idag vid kommunstyrelsens möte varnade för hur det ser ut i hemtjänsten NU och för att vi inte skulle vara så negativa inför framtiden så citerade jag en känd präst från förra stiftsfullmäktige: "Det var inte bättre förr, men det är värre nu." Jag är nämligen allvarligt oroad över att det är precis där vi kommer att landa när en majoritet av ledamöterna i KS kapitulerar från sitt ansvar att lösa problemen i den gemensamma verksamheten. Vi löser inte problemen, vi kommer istället att skapa nya. Det är inte bara oklokt, det är rentav dumt och dessutom onödigt.

Det allra sämsta argumentet, visserligen i hård konkurrens bland de inlägg som prisade vinstjakten idag, är nämligen: "Det är bättre vi gör det frivilligt nu än blir tvingade att göra det senare." Där räcker liksom inte ens skämskudden till. Tänk om man skulle resonera så även på andra områden. Det enda vi vet med säkerhet är att vi kommer att dö allihop. Då kanske det är lika bra att göra slut på sig själv nu, eller hur? Det är nog bättre än att vänta tills man blir tvingad att dö. Eller?

Inga kommentarer: