måndag, juni 18, 2012

Skola i dagens olika budgetförslag


Kommunen ska
  • driva modern och forsknings- och erfarenhetsbaserad verksamhet i de kommunala för-, grund- och gymnasieskolorna. Eleven/barnet ska alltid vara i centrum.
  • servera god, näringsriktig och närproducerad kost i alla förskolor och skolor.
  • säkerställa alla barns och elevers rätt till god utbildning genom att förstärka den offentliga, öppna och icke-vinstdrivande kommunala skolans möjlighet till verksamhetsutveckling och profilering. Det pedagogiska kunnandet hos personalen ska värderas och tillvaratas.
  • ge demokratiskolning inom förskolans och skolans ram genom att i praktiken ge barn, elever och föräldrar möjlighet till verkligt inflytande över verksamheten.

    Det där är ett utdrag ur Vänsterpartiets kommunprogram. Jag säger inte att S-V-majoritetens budgetförslag budgeten uppfyller allt detta, men det är en bit på väg i varje fall.


    Mot detta står oppositionsförslagen. Moderaterna vill att kommunen ska marknadsföra fristående skolor. Det är ungefär samma sak som att hävda att det är ICA Maxis sak att göra reklam för Konsum Kvasten.
KD vill erbjuda matlagningskurser för föräldrar i Södermöre. Man undrar varför.... och man undrar vad Centern gillar det. De brukar vilja stödja det lokala näringslivet. Visst finns det pizzerior i Södermöre? ;-)

C menar att skolan ska ses som en sorts fabrik och antingen ska vara inriktad på anställning eller på att starta egna företag. Man undrar över hur Centern har det med historiekunnandet. Varför har vi egentligen skolplikt i Sverige? Dessutom ondgör man sig över den egna regeringens ovilja att jämna ut skatteintäkter på ett rättvist sätt vilket drabbar Kalmar kommun och specifikt våra förskolor. Vem har STÖRRE möjligheter att påverka detta än de som har partikamrater i regeringen?

Folkpartiet konstaterar att lärares lönenivå är för låg men anslår inte en krona till åtgärder. Barnen ska stimuleras till självständiga beslut i sin vardag. Hur rimmar det med den betygshets som just Folkpartiet vill se där elever bedöms mot på förhand uppsatta mål? Hur i all världen ska man våga opponera sig då?

SD vill att skolan ska ”lära ut den verkliga innebörden av demokrati och alla människors lika värde”. När man läser resten av budgetförslaget förstår man att vad SD avser med verklig innebörd är något som vi andra, föga överraskande, inte stämmer in i. Dessutom kan man konstatera att även kunskaper i engelska verkar vara onödiga i SDs framtid. Det var väl också föga överraskande för ett parti som tycker att omvärlden är ond.

Hos flera partier nämns just lovskolan. Det är inte fel med lovskola, men vi ska inte glömma att det för det stora flertalet elever är viktigare att nio läsår håller hög kvalitet än några få lov-veckor. De elever som bara behöver hjälp att ställa sig på tå i ett fåtal ämnen kan säkert få till det, men de elever som ligger utslagna på eller till och med under golvet behöver helt andra åtgärder. Där hjälper ingen lovskola. Där krävs mer personal, långvariga åtgärdsplaner och tidig signalgivning. Det räcker betydligt längre. Tänk om vi kunde sjunga elevernas, lärarnas, demokratins och det kritiska tänkandets lov istället för lovskolans. Den lovsången skulle jag gilla!

Inga kommentarer: