tisdag, november 17, 2009

Aktuellt på TV

I söndags kväll satte jag mig för att slötitta på TV en stund. Dottern hade gett sig av tillbaka till lärosätet och det känns alltid så tomt i det gamla modershjärtat. Lite TV gör det lättare och så blir det inte så tyst. Nåja, tyst har vi det sällan, goe liberalen och jag ;-)

Denna gång halkade vi in på Foyle´s war. Det var ett gammalt avsnitt, men ack så aktuellt det kändes. Det handlade om en antisemitisk rörelse i England under kriget och hur de använde strategin "detta är ändå vad de flesta anser och vi kommer snart att kapitulera för nazisterna och då är det bäst att vara på Tysklands sida annars ligger vi illa till". Usch, vilken feg och ryggradslös hållning.

Hela mitt inre gör uppror mot rasism, oavsett om det var i England eller Tyskland på 30-40-talen eller här i Sverige idag. Det är inte värdigt ett modernt någorlunda bildat samhälle att förfalla till såna ställningstaganden där människa ställs mot människa och där människovärdet bestäms av något annat än just "att vara människa". Är vi på väg dit? Är det vad Vellinge-debaclet är ett tecken på? Är det vad opinionssiffrorna vittnar om?

Nej, för Guds och människans skull, så får det inte vara. Ett samhälle måste väl ha nån ryggrad och hållning som man kan vara stolt över. Jag vägrar tro på att det är så illa.

Jag tror på människan, men jag tror inte på rasismen och dess företrädare. Där finns det nämligen bara elände att hämta. Om de definierar ut en del från samhället idag, vem blir det imorgon? Vem vet, det kanske blir du och de dina. Ett sånt samhälle vill i varje fall inte jag leva i.

4 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Jag hatar rasism vart den än visar sig. Det är en förlägad samhällsyn som inte är värdigt ett modernt samhälle

Birgitta Axelsson Edström sa...

Du har helt rätt, Nicke. Men hur ska vi agera när så många inte har fattat det?

Nicke Grozdanovski sa...

Genom ännu aktivare sprida och arbeta för vår antirasistiska politik. Det är vi som ska styra debatten, inte dem

Mats sa...

Lyssna till kloka Nicke.
Vi måste vara tydliga i att vi inte accepterar någon form av rasism.

Majoriteten av de som har en rasistisk syn har den på grund av okunskap och förutfattade meningar.

Vi måste prata och debattera den när, var och hur det behövs.