söndag, oktober 15, 2017

Inte i samma värld

Vi kan leva på samma planet och i samma land, men vi ser definitivt inte samma värld när vi ser oss omkring. Ibland blir det så tydligt.

Jag läste Östra Smålands krönika häromdagen. Den fastslog att ingen ifrågasätter en kvinna som säger sig ha blivit utsatt för övergrepp. Ja, ni läste rätt. Det var exakt så det stod. Det är nämligen synd om alla de karlar som oskyldigt blir anklagade, för INGEN ifrågasätter den kvinna som har anmält.

VA?!?

Vad händer egentligen i vårt rättsväsende? Jo, våldtäktsmän går fria, gång på gång eller får pinsamt låga påföljder efter att ha förstört livet på unga tjejer. Kvinnor kölhalas och får bära skuldbördan. De har befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle, de har druckit för mycket alkohol, de har haft fel kläder på sig och de har valt fel sällskap. De har dessutom haft den dåliga smaken att inte säga NEJ tillräckligt tydligt.

Detta vet vi om. Det kommer exempel på exempel, rapport efter rapport som alla berättar samma sak: Det är offren som skuldbeläggs och förövarna som skyddas, ibland till och med utifrån någon form av manlig instinkt som de inte "kan hjälpa eller rå för".

Östra Småland, skärp er! Fredagens krönika, skriven av en kvinna som borde veta bättre, borde ha fastnat i skräpfiltret. NÅN nivå måste man ändå ha på sina helsidor om man ska betraktas som seriös.

***
Uppdatering: Bara ett par dagar efter att den här skandalöst korkade krönikan som jag kommenterar ovan publicerades satte kampanjen #MeToo igång. Den visar hur utbrett problemet med övergrepp är liksom problemet med tystnadskulturen. Alla känner nämligen kvinnor som är utsatta, men ingen känner några förövare. Touché!

Inga kommentarer: