måndag, augusti 07, 2017

Bita ihop, bryta ihop och komma igen

Idag har jag rensat i två garderober. Resultatet blev tre mindre kassar i soptunnan och tre större kassar till Stadsmissionen samt två garderober med betydligt bättre möjligheter till överblick över de kläder och pinaler som jag har användning för.

Jag gick fram ganska bryskt bland mina kläder. Det var en ansenlig mängd som fick byta hem och som jag hoppas kan komma till nytta för andra. Det finns liksom ingen anledning att ha massor av tröjor som jag aldrig kommer att använda mer bara liggande och samla damm. Jag tillät mig dock att spara en nostalgihög. Där finns bland annat en egensydd blåblommig klänning som även har använts som nattlinne, några tröjor från volleybolltiden i EFS, en specialdesignad t-shirt från sista gymnasieåret med vår klassföreståndare på (och texten Kunskaperna vilar på vår Axel), en svart tröja från Ordfront med ett speciellt feministmärke i skarprosa och en knallröd pikétröja med det gamla V-märket på ryggen. Det märket har jag själv duttat dit med textilfärg och egentillverkad schablon. Det var inför valrörelsen 2002 som jag använde en icke oansenlig tidsrymd till att tillverka aktivisttröjor därhemma då partiföreningen inte hade pengar till att inskaffa partiets egna profilkläder men ändå fortfarande hade en politisk vilja till förändring i rättvis riktning. En tröja med den söta partifiguren Vera med röd klänning, gröna skor, slangbella och missnöjd blick får också ligga kvar i garderoben. Hon rensades ut ur partiet då hon ansågs vara alltför förknippad med Gudrun S som partiledare. Naturligtvis handlade det mer om att Vera var en så tydlig feminist och att den profilen skulle tonas ned.

I nostalgihögen ligger också en tröja från min sista valrörelse i V år 2010, en vit t-shirt med pastellfärgade byggklossar med texten HÅLL IHOP.

Det gick ju sisådär om man ska vara ärlig i sitt tillbakablickande. Just det året och de närmast följande hade det i Vänsterpartiet Kalmar passat bättre med texten FRYS UT eller JAGA BORT. Det hade åtminstone varit med sanningen överensstämmande, men just sanningsbegreppet har det också varit problem med i det sammanhanget. Det är klart att anblicken av allt detta väckte en del minnen till liv, inte bara positiva sådana utan också minnen som jag ännu inte tycker är så där himla kul men som ändå är viktiga i erfarenhetsportföljen. Tack och lov så är en del kapitel slut!

Nu återstår resten av skåpen i lägenheten samt källarförrådet. Innan året är slut hoppas jag kunna arbeta mig igenom allt och göra en rejäl rensning. Att det behövs är lätt att förstå då stora delar av mitt föräldrahem ligger nedpackat hos oss sedan ett år tillbaka och jag har inte klarat av att ta mig igenom allt sedan dess. Nu tänker jag inte kasta det förstås, men det finns mängder av annat som måste kastas om vi ska kunna få till ett förråd som man ska kunna beträda utan "risk för det egna livet" som en liten granntjej en gång uttryckte sig.

Det är bara att bita ihop, bryta ihop och komma igen, på flera plan!

Inga kommentarer: