söndag, januari 03, 2016

Guds hus och Hans närvaro

I detaljer drunknar vi och förlorar perspektivet.
Låt oss inte gå förbi det väsentliga i livet.
Hjälp oss att bedöma riktigt vad vi, Gud, skall anse viktigt.
Ps 821:5 (Psalmer i 90-talet)
Text: Seppo Suokunnas, sv översättning: Catharina Östman

Den här psalmen sjöngs idag i kyrkan när jag spelade. Temat för söndagen efter nyår är Guds hus och evangelietexten handlar om hur Jesus rensade templet. Templet var ju en helig plats men hade nu blivit ett tillhåll för mångleri. Vad betyder det att en plats är helig? Kan Gud verkligen bo i ett hus byggt av människohand? Själv tänker jag hela tiden på orden från en annan sång jag sjöng för länge sedan: Gud bor överallt men vårt hjärta är den boning där han helst önskar vara.

Jag tror att det ena inte behöver utesluta det andra. Jag tror att Gud finns där vi öppnar oss för honom. Vi människor kanske behöver en plats, ett hus eller ett speciellt tillfälle för att kunna vara redo. Gud är däremot redo hela tiden. Vi hakar upp oss på ytligheter och omständigheter, men Gud välkomnar oss utan gränser i tid och rum. Precis som i texten ovan bygger vi själva upp hinder som gör att vi inte ser skogen för träden, och vi behöver Guds hjälp för att ta oss ur den synvillan.

Vad är ett väsentliga? Är det vem som predikar? Är det om sången sker till orgel- eller pianoackompanjemang? Är det om oblaten är av vete eller är glutenfri? Jag har svårt att se det. Jag säger som ärkebiskopen: Gud är större.

Och det, ska ni veta, är jag HIMLA tacksam för! Då finns det ju hopp även för mig!

Inga kommentarer: