onsdag, november 25, 2015

Skillnad på folk och folk i SDs värld

När man då trodde att det inte skulle bli så mycket värre... Dagen efter den svenska regeringen meddelat att man skärper asylreglerna och nekar behövande barn permanenta uppehållstillstånd och därmed försämrar deras chanser till ett värdigt liv så skulle jag delta i stiftsfullmäktiges budgetsammanträde i Växjö. Allt inleddes som vanligt med en andakt i kapellet på Sankt Sigfrids folkhögskola. Temat var hämtat från Jesu ord i domssöndagens evangelium: "Det ni inte har gjort för dessa mina minsta, det har ni inte heller gjort för mig." Just nu, just idag, känns de orden långt mer aktuella än jag önskar mig. Vi måste ställa oss frågan vad vi KAN göra för våra medmänniskor. Kanske kommer vi fram till olika svar, men det är viktigt att vi ärligt ställer oss den frågan. Vad KAN vi göra? Och så nästa fråga: Vad VILL vi göra? Ställer man dem i motsatt ordning blir kanske svaret ett annat. Kanske är det exakt det felet som leder så galet.

Apropå fråga, ja. Själva sammanträdet inleddes sedan med ledamöternas frågestund. Första frågan ställdes av en SD-ledamot och riktade sig till biskop Fredrik: "Vad tycker biskopen och Svenska kyrkan om att SVT har utsett en muslim till julvärd på julafton?" Skämskudde fram... Alltså, kunskapen har gränser. Det är bara dumheten som är gränslös.

SD brukar vara snabba med att kritisera andra kulturer för att de inte anpassar sig till svenska seder och traditioner. Det, hävdar man, handlar inte om att människor skulle vara olika värda och ska heller inte kallas rasistiskt. Här har vi nu en kompetent mediapersonlighet som har etablerat sig efter en lång rad förstklassiga insatser i TV. Hon diskvalificeras av SD DIREKT på grund av sin religion. Som sagt, skämskudden hade behövts. Det blev pinsamt, för att uttrycka sig litotetiskt. Det blev inte mindre pinsamt när biskopen svarade exakt som han borde, och sedan inte blev bemött av ledamoten i fråga.

Sverige är ett öppet land med mångfald istället för enfald (åtminstone delar av landet). Och förresten, har man avkrävt tidigare julvärdar en bekännelse till kristendomen? Jag skulle inte tro det, va. För dessa julvärdar gäller nämligen att religionsfrihet råder. Det är skillnad på folk och folk, i SDs värld...

Inga kommentarer: