onsdag, mars 28, 2007

Lättköpt populism från höger

Den borgerliga regeringen fortsätter i de upptrampade spåren i riktning högerut. Under de gångna dagarna har vi hört talas om drogtester i skolan och om slopad förmögenhetsskatt.

För det första: Om man misstänker att ett barn (en elev) har drogproblem, bör man då inte vidta åtgärder oavsett vad ett drogtest visar? Och om man nu får ett testresultat som visar förekomst av narkotiska preparat, hur ska man då kunna hjälpa barnet/eleven om inte missbruksvården fungerar bättre än vad den idag gör? Den borgerliga populismen blommar oförtrutet vidare. Jag kan inte låta bli att fråga mig "Men sen då? Vad händer sen?". Vore det inte mer verksamt att satsa resurserna där istället för på tvångstester? Men icke, det är inte lika lättköpt. Regeringen vill visa sina klor. Då är det tvång, förbud och repressiva åtgärder som gäller, inte rationalitet och empati. Suck. Och det visste vi ju redan före valet.

För det andra: Förmögenhetsskatten ska slopas. En del borgare säger att det gynnar alla. Pyttsan. Det gynnar dem som har förmögenheter. De miljoner som nu försvinner från statskassan behövs i välfärden. Det är SÅ de gör nytta. Men vill man bedriva omvänd Robin Hood-politik så är det precis så här man gör. "Ta från de fattiga och ge till de rika." Är det rättvist? Nej, knappast. Det är ren högerpolitik. Också det visste vi före valet.

Inga kommentarer: