torsdag, juli 27, 2006

En hjälte mindre

Så blev man då av med en av barndomens hjältar. John Blund har i kvällens SVT granskats mycket ingående och befunnits vara en del av den östtyska indoktrineringsapparaten. John Blund har för mig varit den idealiske sagoberättaren från mina unga år. Ni minns kanske Sveriges Magasin och Lennart Svan som gjorde John Blunds röst på svenska. Ljuva varma trygga barndomsminnen...... Ack, så man kan bedra sig. Fast jag är fortfarande kär i honom.... på det viset som bara ett barn kan vara i en tv-figur. Han får vara hur mycket DDR-propagandist han vill. Det bryr jag mig inte om.

Fast det som stör mig är att man blandar samman DDR med socialism. Det är två skilda saker. DDR var förtryck och diktatur, inget annat. Att man kallade sig en demokratisk stat och samtidigt hindrade folk från att resa och tänka fritt, det är helt enkelt obegripligt. Och fel. Men det har inget med socialism att göra.

Och John Blund är fortfarande söt!

Fast inte lika go som goe liberalen.

5 kommentarer:

tomasrj sa...

Det var ett riktigt roligt program. Ungefär samma upplevelse hade jag för några år sedan då jag läste om Pippi Långstrump och upptäckte att det var en emancipierad feminist som gav det etablerade patriarkala och institutionella samhället en spark i skrevet.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Here are some links that I believe will be interested

Anonym sa...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

Anonym sa...

Your website has a useful information for beginners like me.
»