måndag, september 30, 2019

Respektlöst, kunskapsresistent och omdömeslöst!


Insändare publicerad i Östra Småland 1 oktober 2019

Thoralf Alfsson, en tidigare riksdagsledamot för SD som vid det här laget har uppnått mogen ålder, har enligt egen uppgift tryckt upp klisterdekaler till försäljning med texten ”Fuck you Greta” syftandes på 16-åriga Greta Thunberg. Hon har världens ögon på sig tack vare sitt orädda klimat- och framtidsengagemang och hon är en stark inspirationskälla för många som inser att vår framtid är i fara om vi inte upphör med vår rovdrift på ändliga resurser.

Det är naturligtvis upp till var och en att reagera och känna inför detta faktum. För min egen del var första tanken att det helt enkelt inte kunde vara sant. En folkvald politiker med plats både i kommunfullmäktige och regionfullmäktige, i och för sig som politisk vilde numera, borde ju rimligen inte besitta så dåligt omdöme och sådan bristande respekt, men faktum kvarstår. Denne 62-årige folkvalde sitter på sin kammare och både producerar, marknadsför och säljer uppmaningar med tydliga sexuella anspelningar riktade mot en 16-åring.

Något har hänt med vårt samhällsklimat när människor röstar in sådana kunskapsresistenta och respektlösa företrädare i parlamentariska församlingar. Det är hög tid att vi försöker vrida utvecklingen rätt igen och satsar på att upprätta vår folkbildning, vårt civilkurage och vårt mod så att demokratin kan överleva. Det kan inte vara för sent. Kärlek är starkare än hat, respekt är bättre än förakt och kunskap är klokare än dumhet. Låt oss visa det i praktisk handling. Det är vi skyldiga både varandra och våra kommande generationer.

Birgitta Axelsson Edström, Kalmar
***
Fotnot: Barometern avstår från att publicera texten. Svaret jag fick lyder:

Efter samtal med chefredaktören har vi beslutat att inte publicera ditt inlägg. Den främsta motiveringen är att tidningen inte vill bidra till att sprida Alfssons åsikter och därigenom marknadsföra hans blogg. Han är dessutom idag en marginaliserad politiker. Det hade varit annat om han tillhört något etablerat parti eller haft något inflytande.

Jag förstår att man inte vill marknadsföra den bruna sörjan, och det vill sannerligen inte jag heller. Jag har dock varit med i ett parti en gång där man försökte med samma strategi, nämligen att tiga ihjäl de mörka krafterna på den yttersta högerkanten. Framgångarna i spåren av det vägvalet har blivit obefintliga. I osynlighetens och tystnadens mörker frodas istället ogräset ohejdat. Det måste fram i ljuset för att granskas hävdar jag. Det är då det kan bekämpas. Tack till tidningen Östra Småland för att ni vågar bidra till det!

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Hej Birgitta.

Du skriver att Thor-Alf Alfsson "producerar, marknadsför och säljer uppmaningar med tydliga sexuella anspelningar riktade mot en 16-åring".
Detta handlar alltså om texten 'Fuck Greta'.

Du skriver själv vidare att "kunskap är klokare än dumhet."

Du vet mycket väl (eller borde verkligen veta) att 'Fuck Greta', inte syftar till några som helst sexuella handlingar. Detta ord har väldigt många olika innebörder, varav ditt otäcka antagande enbart pekar på en tydlig språklig okunnighet.

Det är fruktansvärt skrämmande hur en människa så lättvindigt är villig att utpeka och försöka svartmåla en annan människa - p.g.a. okunnighet gällande ETT ENDA ORDS innebörd!

Till råga på allt dessutom av en människa som ska föreställa vara 'fin' och 'kyrklig'...

Läs på lite innan du drevar mot - samt försöker svartmåla någon nästa gång.

Mvh
Fredrik

(Detta skriver jag inte för att försvara Thor-Alf, detta skriver jag för att jag inte gillar människor som kastar skit på andra p.g.a. egen okunnighet).

Birgitta Axelsson Edström sa...

Hej Fredrik (eller vad du nu heter)!
Jag är mycket väl medveten om vad det engelska uttrycket också kan betyda. Det som är spännande med den här frågan är att du uppenbarligen tycker att det är OK att en 62-åring tillsammans med potentiella köpare av dekalen åker omkring och uppmanar en 16-åring att dra åt h-e eller något åt det hållet. Det anser alltså inte jag.

Jag förutsåg reaktioner av det här slaget. Det ligger något slags logik i det trots allt, speciellt för dem som har offerkoftan nära till hands.