lördag, juli 29, 2017

Offerkofta och snarstuckenhet

Ett moderat oppositionsråd i Hedemora lämnar sitt uppdrag efter trakasserier och hot. Nu riktas hoten även mot hans familj, och han har bestämt sig för att gränsen är passerad. Det är sorgligt och ovärdigt en demokrati att man som hängiven politiker ska jagas och tvingas bort från den politiska arenans förtroendeuppdrag. Hur ska vi kunna styra det här landet framöver på ett anständigt vis när de mörka krafterna lever rövare på det här sättet?

Killen får ärligt och uppriktigt stöd från övriga partier bland annat på sociala media. Det känns bra, men undantaget SD reagerar förstås inte som andra den här gången heller. En av deras gubbar framhåller att ingen tycker synd om SD när de utsätts. Det är symptomatiskt. Offerkoftan är alltid plagget som hänger närmast och den klär man sig allra helst i, och den är fodrad med total empatiinkompetens. Denna kombination utgör SDs egendesignade lilla snuttefilt. Det är totalfel fokus, men det är avslöjande. Klär man på sig offerkoftan i tid och otid klär man av sig möjligheten att tas på allvar.

Det är därför jag tycker att S också gör bort sig just nu med kampanjer på temat "Backa Hultquist!" eller genom att framhålla att det egentligen är synd om försvarsministern som helt oförskyllt har hamnat i skottgluggen. Den uppkomna situationen ska hanteras med seriositet av regeringen och dess partier, oavsett hur oppositionen behandlar den. Att låta granskningen ske, jobba vidare och hålla huvudet kallt måste vara det enda rätta. Om Hultquist ska sitta kvar måste avgöras utifrån fakta, inte utifrån om han är en trevlig eller duglig person eller om det är synd om honom eller inte. Sådant är tjafs och felfokuserat och dessutom är den strategin besläktad med den där offerkoftan som SD älskar så högt. Jag tycker att det är pinsamt och väldigt långt från den statsmannamässiga attityd som regeringen Löfven försöker uppvisa. Visst har S svårt att hantera att man inte är ett parti som ensamt samlar 45-50% av väljarsympatierna längre, men den besvikelsen måste man hantera mer vuxet än vad som nu sker.

Snarstuckenhet och offerkofta är inte attraktivt och de är inga hållbara byggstenar i det demokratiska samhällsbygget heller. Glöm aldrig det.

Inga kommentarer: