onsdag, maj 18, 2011

Ett mail och ett svar

Jag skrev ett mail till Egmont:

Hej!

“Meles och hans föräldrar kommer tillbaka till sin släkt i hemlandet efter att ha blivit utvisade. Allt är så fint och idylliskt och de hade det rätt bra där ändå. Särskilt nu när han har med sig sin fina svenska modelljärnväg. I sista rutan är hela familjen lycklig och det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl och inget ont kommer att hända dem som Migrationsverket har bestämt saknar asylskäl.” - Mattias Elftorp, skribent på HD.

Jag får, precis som Mattias Elftorp, ont i magen av det här. Det är helt sjukt att Egmont förlag genom en tidning som Bamse aktivt tar ställning för denna syn på asylpolitk och migration. För mig har Bamse-tidningen alltid varit något som präglats av rättvisa och solidaritet, det här är ju helt tvärtom. Rent av helt absurt.

Jag vill bestämt be Egmont Förlag och upphovsmännen till denna bedrövliga faktaserie att reflektera över vad de faktiskt gjort och håller på med. Det är främst barn som läser Bamse, och barn är enkla att påverka.
När jag var liten läste jag ofta dessa tidningar och Bamse var då världens snällaste björn (vilket jag fortfarande trodde för några timmar sedan). Budskapet var solklart: Man ska inte vara elak mot någon för att den är annorlunda, alla ska få vara med och leka. Man ska hjälpa dem som har det svårt och vara snäll.
Vad hände med Bamse? Skulle han verkligen tycka om att förknippas med en våldsam och rasistisk asylpolitik?
Och är denna svängning något som upphovsmannen Rune Andreasson skulle vara tillfreds med?

Hälsningar
Birgitta Axelsson Edström
pol sekr
Vänsterpartiet Kalmar

Och fick följande snabba svar:

Hej,
Tack för ditt mejl.
Tidningen “Bamse, Mim och Meles – En specialtidning om att söka asyl” ska hjälpa asylsökande barn att förstå den situation de befinner sig i. Alla barn har rätt att känna till och kunna påverka sin egen situation. Ju mindre ett barn förstår av det som händer, desto mer osäkerhet och otrygghet känner barnet.

I denna tidning berättas två olika barns berättelser – en om ett barn vars familj får asyl och en om ett barn vars familj inte får asyl. Dessa är exempel och det finns förmodligen inga verkliga fall som är exakt som dessa. Vi har, tillsammans med Migrationsverket, försökt presentera den tunga informationen så lättfattligt och enkelt som möjligt. Serier är ett medium som når fram både till stora och små. Tidningen är framtagen med hjälp av barn, barnpsykologer, BRIS, Rädda Barnen, Röda Korset, Individuell Människohjälp. Representanter för alla dessa har varit med och tyckt till när denna tidning skapats.

Tidningen är en del av ett projekt som syftar till att ge barn information om asylprocessen och vi tycker det är viktigt att hjälpa barnen att förstå sin egen situation. Något annat har vi inte tagit ställning till.

Du hittar mer information om projektet på
http://www.migrationsverket.se/info/3732.html
Här kan man också beställa ett exemplar av tidningen.

Vänliga hälsningar,
Charlotta på Bamseredaktionen


OK. Kontentan är följande:
Var nöjd med din lott. Blir du nekad asyl och tillbakaskickad till det land du flytt ifrån är det för ditt eget bästa och för att det allsmäktiga och allvetande Migrationsverket vet mer om sanningen än du själv och dina närmaste. Amen.

Ja, det är då för väl att det finns revolutionärer som vågar säga ifrån, som arbetar för rättvisa och som vill förändra. Sådana behövs ännu mer nu när inte ens Bamse står på de svagas sida längre.

3 kommentarer:

magda sa...

Bra initiativ att du skrev, och vilken fruktansvärd lam kommentar!

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja, visst är det ganska pinsamt....

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Jättebra att du skrev, och lam kommentar är det minsta man kan säga...