Ja, jag förstod skolledningarna på de gymnasieskolor som i våras stängde dörrarna för politiskt kampanjarbete inne på skolorna under icke-reglerade former. Jag accepterade skälen till det, och jag respekterar skolledningarnas ansvar för alla elevers säkerhet liksom alla elevers rätt att röra sig i skolans korridorer utan att bli utsatta för kränkning. Samtidigt beklagar jag att man kände sig tvungen att fatta ett sådant beslut. Det är inte riktigt förenligt med min uppfattning om demokrati. Några rötägg i icke-demokratiska rörelser som inte förstår demokratins spelregler ska inte förstöra för alla andra.
Man nu är jag inte riktigt lika förstående längre. Igår öppnades nämligen skolorna för bokbord under tre timmar. Tre stora skolor öppnade sina portar för ungdomsförbund och partier under SAMMA TID. Vi lyckades, med kort varsel, skaka fram en snubbe till varje bokbord men det satt hårt åt. Samtidigt pågår ju valrörelsen i länets samtliga kommuner, och ungdomsförbunden, oräknat MUF och SSU som verkar ha hur mycket folk som helst (speciellt MUF som syntes senare under eftermiddagen med stora barnsligt textade skyltar stående mitt i en av genomfartsrondellerna och uppmanade bilisterna att tuta för alliansen. Säga vad man vill om M, men direkt rädda om sina ungdomar verkar de inte vara när de kan användas som trafikhinder mitt under rusningstrafiken. Ett visst svinn kanske de har råd med, eller?), har en mycket begränsad skara ungdomar att tillgå på länsbasis (vi kan i varje fall inte riskera att få dem överkörda). Det GÅR HELT ENKELT INTE att skaka fram fyra personer till varje bord, summa 12 personer samtidigt (vilket var maxantal som vi enligt mycket preciserade regler fick ha). Det här ledde till att flera partier och ungdomsförbund uteblev från en eller flera skolor. Detta kommenterades i dagens tidningar i termer av "bristande intresse från partierna".
Ja, man blir förvånad. Inblicken i lokalt/regionalt politiskt arbete verkar vara begränsad. Eleverna får ju en snedvriden bild. Vi har MYCKET begränsade resurser och kan inte klona oss på uppmaning av ens tre stora gymnasieskolor hur gärna vi än skulle vilja. Frågan är hur man egentligen tänkte, eller har man bara inblick i de stora ungdomsförbunden? På den skola där jag var kunde det blåa stora ungdomsförbundet ståta med åtminstone sex kampanjdeltagare (att jämföra med det tillåtna maxantalet fyra) och enligt uppgift har material från detta ungdomsförbund spridits under lång tid på samma skola medan vi andra har respekterat skolledningarnas beslut. Är det rättvist? Är det rimligt?
Nej, naturligtvis inte. Samma regler ska gälla alla, och man kan inte arrangera aktiviteter för partier och ungdomsförbund som vi inte kan delta i. Vi i Vänsterpartiet/Ung vänster lyckades denna gång, men andra kunde inte lösa ekvationen alls. Det beklagar jag. Att först totalt stänga oss ute för att bjuda in till ett omöjligt och verklighetsfrånvänt upplägg är allt annat än Fair Play. Jag utgår från att detta misstag, denna plump i protokollet, rättas till inför kommande valrörelser. Förmodligen planerade man i bästa välmening, men ack så fel det blev när man inte hade en rimlig verklighetsbeskrivning att tillgå. En sådan hade vi politiska partier kunnat bistå med om vi bara hade fått chansen. Ungdomarna ska behandlas med respekt. Demokratin ska hållas högt. Då ska vi också kunna samarbeta om en bra lösning så att vi når dit vi tillsammans vill, dvs till ett demokratiskt förhållningssätt och till ökat engagemang i samhällslivet. Det är i högsta grad ett gemensamt projekt.
Som sagt, det går fler tåg. Det blir fler valrörelser. Ett misstag är ett misstag, och det ska inte behöva upprepas om vi bara i ömsesidig respekt kan och får samarbeta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar