tisdag, april 28, 2009

En "ny" gymnasieskola, håhå jaja...

Folkpartiets Jan Björklund presenterar en ny gymnasieskola. Redan i första raden blev det alltså fel. Den är ju inte ny. Den är gammal. Återigen dammar man av gamla lösningar och försöker lösa nya problem med. Det brukar inte gå, men skam den som ger sig. Åtminstone verkar Folkpartiet resonera så.

Det finns inte ord för hur dålig den nuvarande gymnasieskolan är i Folkpartiets ögon. Kraven är för låga och samtidigt för höga. Utbildningarna är för långa och samtidigt för korta. Jag har sällan sett på maken när det gäller eländesbeskrivningar. Och just när det gäller valfrihet så är gymnasieskolan ett enda stort undantag i Folkpartiets värld. Där är det nämligen inte bra med valfrihet. Och jag som trodde att Folkpartiet förespråkade just individens frihet och möjlighet att välja. Det gäller dock inte elever och definitivt inte gymnasieskolan eftersom Björklund säger "Vi stramar upp valfriheten". Ja, mycket ska man höra innan öronen trillar av. Bör man le eller bör man sörja???

"Vi satsar på yrkesutbildningen" heter det också. Man hänvisar till lärlingsutbildning och "goda resultat" av försöksverksamhet. Var då? Man kan börja med att kolla Kalmarsunds gymnasieförbunds försök och se hur det gick. Man förkortar utbildningen, sänker kraven och kallar det för att "satsa". Detsamma säger man om satsningen på förskolan i förslaget om ny lärarutbildning där man förkortar förskollärarutbildningen och stänger dörren till forskarutbildning för den som studerar där. Det är konstigt att man kan använda det svenska språket så motsägelsefullt. Eller är det någon form av "kreativ begreppsanvändning" som bara den som har passerat Folkpartiets ökända språktest kan förstå? Ja, sjutton vet när man kan kalla neddragning för satsning.

"En ny studentexamen". Hmm, knappast ny men desto mer segregerande än vad vi nu har. Men formuleringen är ändå fel. Vi har ju ingen studentexamen alls numera. Det har vi inte haft sedan tidigt 1970-tal. Den togs bort eftersom den var otidsenlig och segregerande. Men Björklund vill tillbaks. Ingen är väl egentligen förvånad. "Skomakare, bliv vid din läst" är ju ett uttryck som man ganska lätt förknippar med Folkpartiets skolpolitik. Att skolan återigen ska jobba så att en inlärning som inte består över tid ska premieras framför elevers aktiva långsiktiga lärande är dessutom ganska dystert. Men, tyvärr är det inriktningen som gäller just nu.

Vänsterpartiets alternativ är förstärkning på riktigt. Vi tror på ungdomars förmåga och vilja att utvecklas, och vi inser att samhället, livet, kulturen och allt förändras över tid. Gamla lösningar fungerade förr, nya lösningar fungerar nu. Vi kan inte lösa dagens problem med de metoder som skapade dem. Vi måste helt enkelt tänka nytt. Vi vet till exempel att det inte kommer att finnas jobb för skoltrötta 16-åringar framöver. Därför måste vi se till så att alla kan känna en motivation för att utvecklas inom ramen för skolan under en längre period än idag. Vi accepterar inte att elever blir skoltrötta redan innan de har passerat tredje skolåret. Något är grundläggande fel, men det hjälper inte med morot och piska. Barn och ungdomar är värda att tas på allvar. Vi har inte råd att tappa ungdomar utan vill istället investera i deras utveckling. Då kallar Folkpartiet det för "tvång" och "likriktning". Man blir så himla trött. Den svenska arbetsmarknaden, eller motsvarande i EU för den delen, kräver utbildning. Det förstår de flesta. Har vi en skola som inte fungerar för ungdomar måste den förändras så att den klarar kraven. Förmena inte våra ungdomar rätten till egen försörjning och ett utvecklande liv, Jan Björklund!

3 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Jan Björklund är en enda stor naturkatastrof som man bör ringa 112 och räddningstjänsten för att bli av med.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Räddningstjänsten i det här fallet är nog vi och våra väljare. Nu gäller det att mobilisera och rycka ut så att vi hinner fram till valet 2010 :-)

Pierre Edström sa...

Ni kanske får draghjälp av Tobleronetanten ;-)